Hopp til innhold

– Verver skandinavere til hellig krig i Somalia

Det er økt interesse i enkelte skandinaviske grupper for å delta i hellig krig i Somalia, sier svensk sikkerhetspoliti til NRK.

Video Al Shaabab rekrutterer i Skandinavia, mener Säpo

Islamistgruppen Al Shabaab trener i Huriwaa-distriktet sør i Mogadishu.

I oktober 2009 ble en 40 år gammel norsk statsborger tiltalt for terrorfinansiering til den somaliske islamistgruppen Al Shabaab.

41-åringen som er tiltalt for terrorfinansiering

41-åringen som er tiltalt for terrorfinansiering fra Norge.

Mannen skal ha sendt penger til terrororganisasjonen via en svensk-somalisk imam som sitter i ledelsen i terrororganisjonen.

I morgen møter han i Oslo tingrett siktet for å ha samlet inn, eller medvirket til å samle inn, minst 200 000 kroner som skulle sendes til personer innad i organisasjonen for å støtte terrorhandlinger.

Han er den første nordmannen som må møte i retten under disse tiltalepunktene.

Les mer: Nordmann tiltalt for terrorfinansiering
Les også: - Hadde kontakt med ekstremister

– Sentral militær leder

Fuad Mohamed Khalaf i Al Shabaab

Fuad Mohamed Khalaf er svensk-somalier og en av lederne terrornettverket Al Shabaab.

Foto: Skjermdump

Imamen som i morgen blir del av en norsk rettssak er svensk-somalieren Fuad Mohamed Khalaf. Han figurerer nå som en av lederne i terrornettverket. Han maner til hellig krig, er terrorlistet og ettersøkt.

I 12 år har mannen bodd i Rinkeby i Stockholm og virket som imam i byen. Nå viser han seg som en brikke i et større skandinavisk puslespill.

– Han er spesielt nevnt i tiltalen fordi han er en sentral militær leder i Al Shabaab, slik vi ser det, sier statsadvokat Jan Glent til NRK.

– Overførte penger før angrep

Men det er en 41 år gammel norsk-somalier som må møte i Oslo tingrett i morgen, etter at han ble arrestert og senere tiltalt for terrorfinansiering.

Statsadvokaten skal forsøke å bevise at 41-åringen overførte rundt 135 000 kroner til Al Shabaab fra august 2007 til februar 2008. Til høyre er noen av aksjonene som skal ha vært gjennomført av gruppen i denne perioden, ifølge aktor.

Den tiltalte sa til NRK i fjor at han bare støttet en legitim motstandskamp. Argumentet blir fortsatt brukt av hans forsvarer.

– Hans innsamling og overføring av penger var aldri på noe tidspunkt ment å skulle brukes til terrorvirksomhet, sier forsvarer Frode Sulland.

Flere svensker og nordmenn verver seg

De siste årene har et tjuetalls svensk-somaliere, og også flere norske vervet seg til Al Shabaab.

Til tross for at selvmordsaksjoner og vold støter store grupper fra seg, ser svensk politi en økende interesse blant enkelte for å bli med i Al Shabaab.

– Jeg tror en viktig faktor handler om linken mellom Al Qaidas ideologi og Al Shabaabs. Det handler om å dra ned dit og være en del av den globale kampen i jihad, forteller Mads Paulsson, sjef i kontra-spionasjeenheten i svenske Säpo.

Al Shabaab har en svært streng tolkning av islam og er på mange områder meningsfelle med Al Qaida.

Blant annet skal medlemmer i Al Qaida ha vært instruktører i Al Shabaabs treningsleirer, og ledere i Al Qaida har fått søke tilflukt i Somalia.

God rekrutteringsbase

Mads Paulsson i Säpo

– Generelt sett når det gjelder terrorisme, så er man avhengig av økonomisk støtte utenfra. Spesielt når det gjelder Somalia, så er tilgangen på økonomien begrenset, sier Mads Paulsson i svenske Säpo.

Foto: NRK

Erfaringene svensk politi nå gjør seg, stemmer godt overens med en FN-rapport som viser at Sverige er en god rekrutteringsbase for Al Shabaab.

– Det finnes en ganske stor diaspora fra Somalia i Sverige, som gjør grunnlaget for å rekruttere godt.

Paulsson understreker imidlertid at sympatisørene utgjør en svært liten del av alle svensker med somalisk bakgrunn.

– Det er rundt et titalls svensk-somaliere som befinner seg i regionen per i dag, som vi kjenner til. Tidligere har dette tallet vært oppe i et tjuetall, og av disse vet vi av fire personer som har mistet livet i løpet av sin periode der nede.

Paulsson forteller at personene som reiser ned oftest er menn i 20-30-årsalderen, og at de fleste har somalisk bakgrunn.

– De reiser ned med et ønske om å delta i terrorangrep, sier Säpo-sjefen.

– Vi har et globalt ansvar

Paulsson sier sikkerhetspolitiet i de nordiske landene har et globalt ansvar i å stanse disse hendelsene, fordi det direkte rammer den sivile befolkningen i Somalia.

– I tillegg ser vi at mange tar med seg erfaringene med å gjennomføre terrorangrep tilbake til Norden. De har vært i et miljø der vold er vanlig, noe som på sikt utgjør et større sikkerhetsproblem, også her hjemme.

Säpo ser at trenden er økende blant de som faktisk reiser ned til de utsatte områdene. Den generelle støtten til Al Shabaab har imidlertid minket.

AKTUELT NÅ