Hopp til innhold

– En overgang til Norge vil bli tøff

Fengselspsykiater Randi Rosenqvist tror en utlevering fra Kongo til Norge vil by på store utfordringer for Tjostolv Moland og Joshua French.

Joshua French

Joshua French har sammen med Tjostolv Moland sittet lenge på den slitte fengselscella i Kongo. Virkeligheten i Norge er en annen, men en eventuell utlevering vil ikke bli lett likevel.

Foto: NRK/Scanpix

– Hvis Tjostolv Moland og Joshua French får komme hjem til Norge å sone videre, står flere utfordringer i kø. Det vil bli en tøff overgang, sier fengselspsykiater Rosenqvist til NRK.no.

Torsdag ble det kjent at myndighetene i Kongo åpner for utlevering av de to dødsdømte nordmennene, men betinger at de betaler en erstatning de pårørende godtar. Enka krever 18 millioner kroner for en utlevering.

Fredag steg prisen til 27 millioner kroner, skriver Aftenposten.no.

– Dette er en positiv utvikling i saken. Vi jobber nå med å få til en løsning som er til å leve med for begge parter, sier advokat Morten Furuholmen, som representerer Tjostolv Moland og Joshua French.

– Vil føle seg alene

Randi Rosenqvist

Fengselspsykiater Randi Rosenqvist tror de to kongofangene vil få det tøft den dagen de kommer til Norge.

Fengselspsykiater Randi Rosenqvist peker på positive og negative sider ved å komme til Norge.

– For det første vil de nok bli svært lettet hvis de får komme hjem. Men tatt i betraktning at de blir satt inn i et norsk fengsel, vil de merke stor forskjell. De kommer da fra et overfylt fengsel i Kongo til en enslig celle her hjemme, sier hun.

Rosenqvist tror de vil få en sterk reaksjon på at de blir sittende mye alene.

– Disse to guttene har vært sammen om alt. Det å tilpasse seg en helt ny hverdag vil være en lang prosess.

Mye å ta innover seg

Fengselspsykiateren tror ikke tilvenningen til Norge vil være det største problemet, men tenker heller på tiden etterpå.

– De kommer nok til å tenke på hvordan og hvorfor de har kommet opp i situasjonen, og hvordan årene fremover vil bli. I Kongo har det skjedd ting hele tiden. Hvis de kommer hjem, må de få et fornuftig menneske å snakke med om alt som har skjedd, avslutter Rosenqvist.

– Ubeskrivelig

Mathilde Moland har fulgt sønnen og kameraten Joshua French siden de ble pågrepet i mai i fjor. Hun har også besøkt fengselet i Kisangani to ganger, sist gang i slutten av juni.

– Hvis det blir snakk om en utlevering, vil bare det å komme seg ut av Kongo bli en ubeskrivelig følelse for dem. De har fått en psykisk smell, og har masse å bearbeide, sier Moland til NRK.no.

Mathilde forteller at sønnen Tjostolv var psykisk syk i fjor høst. Han har ikke fått noe hjelp for dette, hevder moren.

– Jeg håper og tror at de kommer hjem før jul. De må nok få mye profesjonell hjelp. En ting er hvordan de selv har hatt det. En annen ting er hvordan de så at medfanger led. Mange sulter i hjel der borte, sier Moland.

Mathilde og Tjostolv Moland

Mathilde Moland fra sitt besøk i Kongo, for å besøke sønnen Tjostolv Moland.

Foto: Scanpix

Krever reell soning

Det er uklart hvor lang en eventuell soning i Norge blir.

– Det praktiske rundt en eventuell soning i Norge har vi ikke snakket om ennå, ei heller hvor lang soning det er snakk om. Det har meg bekjent heller ikke vært tema tidligere, sier departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet til VG Nett.

– Det eneste kongolesiske myndigheter har gjort helt klart, er at det må være en viss realitetssoning, altså en lengde som gjør det til en reell drapsdom, legger Ruud til.

Jusprofessor Alf Petter Høgberg antydet overfor VG i juni at en straff vil bli avgjort i norsk domstol, men at drapsdommen vil bli stående. Den normale straffen for forsettelig drap i Norge er ti år.

Dødsdømt tre ganger

Joshua French (28) og Tjostolv Moland (29) fikk i mai en dødsdom for tredje gang i Kongo. De to valgte å akseptere dødsdommene fordi de ikke hadde tillit til at en anke ville føre frem.

Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer siden 2003, og både utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre diplomater har fått forsikringer fra Kongo om at de to ikke vil bli drept.

Norske myndigheter har ikke vært villige til å forhandle om en utlevering av nordmennene før det foreligger en rettskraftig dom.

AKTUELT NÅ