Hopp til innhold

– Mennene var som spurver

Da modellene spradet ned catwalken på Oslo Fashion Week i går, var det ikke moten som gjorde at kvinnepolitisk leder i Høyre, Julie Voldberg, fikk seg en støkk.

Modell under Oslo Fashion Week/Julie Voldberg

Høyres Julie Voldberg raser mor modellbransjen og Oslo Fashion Week etter bruk av det hun mener er nær sykelig tynne mannlige modeller.

Foto: Erlend Aas/Vilde Helljesen / Scanpix/NRK

– De mannlige modellene som gikk på catwalken, var gutter som så ut som de ikke hadde fått noe annet enn vann på noen uker, sier Julie Voldberg.

– Det var nesten så jeg fikk lyst til å ta dem med hjem til svigermor og gi dem et ordentlig bondemåltid.

– Så ut som 12 år gamle gutter

Det var en sjokkert kvinnepolitisk leder i Høyre som satt ringside under åpningen av Oslo Fashion Week i går og fikk smakebiter på årets høstmoter.

Dagen derpå var det ikke klærne som hadde gjort sterkest inntrykk på Voldberg - tvert imot var det en annen trend hun mente var i fokus.

– Det virket som om det moteskaperne og Oslo Fashion Week ønsket å få frem, var at trenden nå er at gutter skal være vel så tynne som jenter. De mannlige modellene så ut som gutter i kroppsstørrelse 12 år. Det kan ikke være en sunn trend for norske gutter, sa Voldberg i NRKs Dagsnytt18 i kveld.

– Oslo Fashion Week og de som driver modellbyråene, har et samfunnsansvar. Spiseforstyrrelser blant unge gutter og menn mellom 14 og 25 år øker sterkt, og dette må bransjen ta alvorlig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video - Mennene på catwalken var som spurver

– Dere er nødt til å ta et ansvar, sa en kraftig provosert Julie Voldberg (H) til daglig leder i Heartbreak Jonas Mangerud i kveldens Dagsnytt18.

– Kan ikke selge en kake ingen vil kjøpe

Det garanterer daglig leder i Heartbreak modellbyrå, Jonas Mangerud, at de gjør.

– Vi har i alle fall en veldig tett oppfølging av våre modeller. Vi kommer akkurat fra moteuken i København, og da satt jeg på samme bord som disse mannlige modellene, og de spiser meget godt, det kan jeg forsikre om, sier Mangerud.

Han mener modellbyrået tar et samfunnsansvar ved å følge opp modellene de har i stallen, men understreker også at han ønsker et størst mulig mangfold.

Jonas Mangerud og Julie Voldberg

Jonas Mangerud i Heartbrak mener Høyres Julie Voldberg ikke har peiling på det hun snakker om når hun kritiserer det kroppsidealet motebransjen fremmer.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Men det er sånn at hvis du driver et bakeri, kan du ikke bare selge en kake som ingen vil kjøpe, sier Mangerud.

Dette reagerer Julie Voldberg kraftig på.

– Driver du et bakeri, kan du i hvert fall ikke selge noe som er farlig for dem som kjøper det.

– Henger ut tynne mennesker

Hun mener det hadde vært sunt og lønnsomt for norske designere å bruke modeller som folk kan identifisere seg med - Mangerud på sin side mener debatten egentlig handler om uthenging av tynne mennesker.

– Det er skremmende at det er så lett å hakke på dem som er naturlig veldig tynne, for jeg vet at mange sliter med det også.

AKTUELT NÅ