Hopp til innhold

Politiet venter flere brutale ran

Flere eldre nordmenn kan regne med å bli ranet i sine egne hjem, mener Kjell Johan Abrahamsen, leder for Operasjon Grenseløs ved Vestfold politidistrikt.

Kjell Johan Abrahamsen

Kjell Johan Abrahamsen gir utenlandske kriminelle skylden for grovere ran av eldre.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

– Hjemmeran, landeveisrøverier og annen type brutal vinningskriminalitet er noe vi frykter skal komme til Norge. Å tro at det ikke kommer, er naivt. Vi så det forrige uke, og jeg tror dessverre at vi kommer til å se det igjen, sier Abrahamsen til NRK.

Tok nesten livet av ransoffer

Forrige uke ble fire rumenere varetektsfengslet i fire uker i Vestfold, siktet for en serie grove eldreran. Ett av ofrene var 92 år gamle Sigmund Teien.

– Lommeboka lå i kjøkkenbenken med 2050 kroner i, forteller han.

Teien ble skamslått og måtte være på sykehus i to dager.

– Det er fælt. Jeg ropte på hjelp, men det var ingen hjelp å få, sier han.

Han er ikke alene. En 75 år gammel kvinne var nære ved å miste livet da hun ble ranet hjemme.

– De har blant annet lagt henne i bakken og surret en jakke rundt hodet på henne, slik at hun mistet bevisstheten. Sannsynligvis har de på det nærmeste tatt livet av henne, sier politiadvokat Ole Richard Holm-Olsen.

– Fri flyt av kriminelle

Kjell Johan Abrahamsen forteller at de utenlandske kriminelle som er kommet til Norge, er svært profesjonelle.

– Den tradisjonelle norske vinningskriminelle er gjerne en narkoman som skal finansiere sitt rusmisbruk, og handlingen er begått i rus. Men de utenlandske kriminelle som kommer til Norge, driver en helt annen type kriminalitet. De er veldig ofte utdannet innen faget og kan være for eksempel låssmeder eller dreiere. De ruser seg ikke og er svært profesjonelle på det de driver med, sier Abrahamsen.

Han gir disse utlendingene skylden for at norske eldre blir ranet grovere og hyppigere enn før.

– Tendensen er klar. Åpnere grenser betyr fri flyt av personer - også fri flyt av kriminelle personer. Det er ingen tvil om at kriminaliteten har økt som følge av åpnere grenser, sier Abrahamsen.

– Særlig Litauen og Polen gjør seg gjeldende. Men vi har også en del kriminelle fra Romania, Chile og Serbia.

AKTUELT NÅ