Hopp til innhold

Hurum på «Big Brother»-øglejakt

Forsker Jørn Hurum skal på ny jakt etter øgler. Og denne ganger kan du se hvert minutt fra utgravningen direkte på nettet.

Jørn Hurum og primaten "Ida"

Forsker Jørn Hurum skal sende direkte fra årets utgravning på Svalbard. Et slags «Big Brother vitenskap», mener han selv.

Foto: Kari Gilberg / NRK

Forsker Jørn Hurum med team har tidligere blant annet fått tak i the missing link «Ida» og gravd ut skjelettet til en havøgle som er det farligste dyret som noen gang har levd i havet, pliosauren «Predator X».

Jørn Hurum på utgravning på Svalbard
Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Filmen om «Predator X» ble vist på NRK i juni i fjor.

Se bilder av «Ida» og fra utgravingen av monsterøgla «Predator X» i margen til høyre.

Sender «Big Brother - vitenskapsutgaven» direkte på nettet

Denne gangen er Hurum og teamet på sporet av flere skremmende dyr, og det er ikke bare TV-seerne som får nyte godt av det denne gangen. Nå skal Hurum og de andre øglegraverne fra Universitetet i Oslo sende utgravningen direkte på nettsidene forskning.no og uio.no.

– Det er noe jeg har tenkt på lenge. I dokumentarer på TV kan slike utgravinger se litt enkle ut: Man viser maksimalt fem minutter der man kommer inn og finner et skjelett, graver det frem og flyr ut igjen. Og det er ikke slik det fungerer.

Jørn Hurum på utgravning
Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Hurum gleder seg derfor til å vise hele prosessen slik den faktisk skjer, og ler når han sammenligner utgravningen med en vitenskapsutgave av TV-programmet «Big Brother».

Han vet ikke om hele Norge kommer til å sitte fjetret hele tiden, men synes det er greit om folk klikker seg inn et par ganger om dagen.

150 millioner år gamle øgler - uten navn

– I år skal vi grave ut to omtrent fem meter lange delfinlignende fiskeøgler som er 150 millioner år gamle, forteller Hurum.

Predator X
Foto: Ill.: Atlantic Productions

Selv om øgleskjelettene fra Juratiden ser ut delfinlignende ut, er de ikke i slekt med delfiner. Og de er heller ikke dinosaurer, for ingen dinosaurer flyr eller svømmer, forklarer paleontologen.

Øglen har ikke fått noe navn ennå. Hurum foteller at det ikke går å gi et vitenskapelig navn før det publiseres om funnet. Men det er mulig, og Hurum ser ikke bort fra, at øglen kan få et populært og fengende navn under utgravingen.

De to gode skjelettene som nå skal frem, ble lokalisert i fjor. Men før alt er over skal en del tonn skifer flyttes. Det spesielle med dette funnet er ifølge Hurum at skjelettene er så hele. Han forklarer:

Utgravningssted på Svalbard
Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

– Når disse dyrene dør i vannet, så flyter de opp og brekker. Vi finner derfor en del forparter og bakparter. Det gøyale her er at det er hele skjeletter, to stykker på omtrent fem meter. Og skjelettene er mye finere enn hos for eksempel «Predator X», som var veldig frostsprengt.

Spent på om alt går bra

Men Hurum er spent på om alt kommer til å virke, selv om testene har gått bra. Det settes opp fire kameraer som skal filme i tre uker. En sender plasseres på toppen av et fjell, og signalene sendes først til USA før det havner på PC-en din hjemme.

Utgravernes camp i solnedgang
Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Det blåser dessverre for mye på Svalbard til å sende med lyd av det som foregår.

Hele utgravningen skal være ferdig den 18. august, og Hurum tror teamet vil bruke omtrent ti dager på hvert skjellet som graves ut.

Dette er den sjette feltsesongen Hurum er ute med det godt trente teamet, der det har vært få utskiftninger. Sju tonn med utstyr er sendt til Svalbard, mens Hurum og teamet setter kursen dit på søndag.

Det er 14 personer med i graveteamet, og i alt blir det mellom 14 og 20 medarbeidere som skal delta i prosjektet og sove i den store teltleiren på Svalbard.

Dersom alt går som det skal, kan direktesendingen av utgravningen begynne allerede på mandag.

AKTUELT NÅ