Hopp til innhold

– Knusende for Seierstads journalistikk

Oslo Tingrett har bestemt at Åsne Seierstad må betale 125.000 kroner i oppreisning til bokhandleren i Kabuls kone.

Åsne Seierstad og bokhandlerens kone Suraia Rai
Foto: Berit Roald og Tore Meek / Scanpix

Cappelen Damm forlag må, ifølge dommen i Tingretten, betale en tilsvarende sum til Suraia Rais.

– Dommen er etter min mening knusende for Seierstads journalistikk. Det er nå blitt konstatert at Seierstad har diktet for å tjene penger på omtale av andres privatliv, og at hun har opptrådt uaktsomt, sier Suraia Rais advokat, Per Danielsen i en e-post til NRK.

Han mener dommen også åpner for at resten av familien kan kreve erstatning av den norske journalisten.

– Handlet ikke i god tro

Seierstad og forlaget er blant annet dømt for ikke å ha handlet i god tro for å gjengi eller gi riktige og nøyaktige opplysninger da hun skrev at Rai ikke ville ha sin ektemann da han fridde til familien, at hun la vekt på status og økonomi da hun likevel sa ja, og at hun var livredd for å få en jente til da hun ble gravid for andre gang.

– Rai ble krenket

Tingretten kom til slutt til at Rai har blitt krenket gjennom boken, og at hun har krav på oppreising.

I dommen heter det blant annet:

«Etter dette finner retten at krenkelsen som Rais har vært utsatt for, alt i alt bør kompenseres med 250 000 kroner. Oppreisningsbeløpene som Seierstad og Cappelen Damm hver for seg skal dømmes til å betale, settes således til 125 000 kroner.»

– Rettslig sett er det verdifullt at tingretten konstaterer at aktsom god tro og sannhet kreves for å kunne publisere krenkende opplysninger, sier Danielsen.

AKTUELT NÅ