Hopp til innhold

– Flere studentboliger vil presse leieprisene ned

KrF går inn for å bygge 2000 studentboliger årlig for å temme prisnivået på leiemarkedet. Det er dobbelt så mange som regjeringen legger opp til.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide var heldig med leieprisen den gang han studerte. Nå vil han bygge flere studentboliger for å presse prisnivået nedover.

Foto: Holm, Morten, Morten Holm / Scanpix

Norsk Studentorganisasjon krever at det bygges 13.000 nye studentboliger her i landet for å nå målet om at én av fem norske studenter skal få tilbud om billig tak over hodet.

I dag er dekningsgraden på landsbasis på drøye 13 prosent, viser en undersøkelse organisasjonen selv har gjort.

– Formidabel satsing

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland har ikke umiddelbare planer om å innfri studentenes krav:

– Vi har altså per i dag over 1500 studentboliger under bygging. Og noe mer kan man vel ikke forlange. Her mener jeg vi leverer, sa Aasland til NRK i morges.

I en pressemelding fra departementet i dag skryter de av regjeringens «formidable satsingen» på studentboliger.

De rødgrønne har forpliktet seg til å bevilge penger til rundt 1000 nye boliger årlig.

– Kan nå målet om 6-7 år

Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide mener derimot at antallet må dobles om man skal klare å nå Norsk Studentorganisasjons mål om en dekningsgrad på 20 prosent.

– Det er ingen menneskerett å få studentbolig, men når vi når en andel på 20 prosent vil det også påvirke prisnivået på det private markedet. En så stor aktør vil føre til en positiv regulering av markedet, tror Hareide.

Hareide og KrF foreslår derfor at det bygges 2000 boliger i året. Når man tar hensyn til økningen i studentmassen anslår han at det vil ta 6-7 år å nå målet om en dekningsgrad på 20 prosent.

Prisrekord i Oslo

Tidligere i dag fortalte Nicolas Farmakis i Utleiemegleren til NRK at han opplever at leietakerne blir lurt på privatmarkedet.

– Fordi det er såpass knapphet aksepterer leietakere betingelser som de vanligvis ikke ville akseptert. Vi får daglig henvendelser fra fortvilte leietakere som får ekstra kostnader og forpliktelser som ikke er avtalt i kontrakten, sier Farmakis.

Gjennomsnittsprisen på en toroms i Oslo passerte i sommer 10.000-kronersgrensen, meldte Dagbladet denne uka.

Leieprisene i hovedstaden har økt med 8,1 prosent fra mai til juni i år. I Trondheim er økningen på 6,3 prosent, mens prisene i Stavanger har steget med 7,1 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Hareide bød på gjærbakst

Knut Arild Hareide tror huseierne har blitt langt mer kyniske med årene, og ikke så romslige som de var da han studerte ved Handelshøgskolen i Bergen.

– Jeg bodde i kollektiv med tre venner og hadde gleden av å få en rimelig leie. De vi leide av var opptatt av at studenter ikke skulle betale mer enn andre. En del av avtalen var at vi skulle invitere dem på fersk gjærbakst to ganger i året, forteller Hareide.

– Men jeg tror langt færre opplever dette i dag. Det er ikke lenger like mange romslige huseiere som ser andre perspektiver enn kapitalinntekter, sier Hareide.

AKTUELT NÅ