Hopp til innhold

5200 flere har fått tilbud om plass

Det var kamp om nettsidene til Samordna opptak i dag da Restetorget åpnet klokken 09.00. Dette til tross for at 5200 flere søkere har fått tilbud via hovedopptaket i år, sammenlignet med fjoråret.

Student leser skoleresultater

Restetorget åpnet i dag. 5200 flere søkere har i år fått tilbud gjennom hovedopptaket ved Samordna opptak.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– I år ble det sendt ut 71 352 tilbud totalt gjennom hovedopptaket, forteller seniorrådgiver ved Samordna opptak, Henrik R. Christie.

Forklaringen ligger i at en større andel av søkerne har elektroniske vitnemål, og trenger dermed ikke sende inn dokumentasjon, det er flere reelle søkere.

Christie tror flere vil takke nei til plassene sine enn tidligere på grunn av dette.

I dag ble plasser ved 454 ulike studier lagt ut på Restetorget.

Les: 2650 ledige studieplasser ut i dag

Her er de ledige plassene

Det er mange ledige studieplasser ved blant annet Høgskolen i Bodø, Høgskolen i Hedmark, Høgskolen i Lillehammer, Høgskolen i Telemark, Høgskolen i Sogn og Fjordane, Høgskolen i Volda, Universitetet i Agder og Universitetet i Tromsø.

Restetorget ser ikke veldig annerledes ut i år enn i fjor, men det er noen færre studier ledige i år. Av de som har havnet tilbake på Restetorget finner man mange lærerstudieplasser.

– Det er endel lærerstudier som er ledige fordi utdanningen er endret siden i fjor, det er derfor en god del søkere som ikke er kvalifisert til førstevalget sitt, sier Christie ved Samordna opptak.

SE HELE LISTEN HER: RESTETORGET

Medisin fortsatt vanskeligst

Fortsatt er medisinstudiet det vanskeligste å komme inn på. Universitetet i Oslo har den skarpeste konkurransen, tett etterfulgt av NTNU i Trondheim og Universitetet i Tromsø.

– Deretter har det, ikke overraskende, vært vanskelig å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi, odontologi og veterinær, forteller Christie.

Disse har ingen Restetorg-plasser

Av studiestedene som inngår i Samordna opptak er det flere som ikke har studier liggende ute på Restetorget da det ble åpnet i dag klokken 09.00.

Disse var Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Betanien diakonale høgskole, Diakonhjemmet Høgskole, Høyskolen Diakonova, Haraldsplass diakonale høgskole, Lovisenberg diakonale høgskole, Norges Handelshøyskole, Norges idrettshøgskole, Norges veterinærhøgskole, Politihøgskolen og Universitetet i Bergen.

– Utvalget minskes

Antall ledige plasser vil endre seg i løpet av dagen og i ukene som kommer. Ettersom enkelte takker nei til sine tildelte plasser i hovedopptaket dukker mange av disse opp på Restetorgets lister.

I tillegg fungerer Restetorget slik at der det er flere kvalifiserte søkere, vil plassen gå til den første som melder sin interesse.

– Det lønner seg å være tidlig ute for å få det beste utvalget, oppfordrer Christie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger