Hopp til innhold

Ble ikke hørt – orket ikke mer

Benedicte Omdahl (27) hadde klare meninger om behandlingen for sine egne psykiske lidelser. Da hun ikke ble hørt endte det tragisk.

Video Psykisk helse - ønsket fra pasienten selv

VIDEO: Møt Benedicte Omdahl og søsteren som kjempet sammen med henne i denne tv-saken.

Det har lenge vært et mål i norsk psykiatri at pasienter i større grad skal få være med og bestemme hva slags behandling de skal ha. Akkurat det opplevde ikke Benedicte Omdahl.

Lene Hoelgaard

Lene Hoelgaard kjempet for at søsteren skulle bli hørt.

Foto: NRK

Det var delte meninger i fagmiljøet om hvordan man skulle behandle henne, og sammen med søstra si kjempet hun lenge for at hennes ønsker skulle bli hørt. Til slutt ga hun opp.

– Benedicte fikk beskjed av behandleren sin om at denne behandlingsformen var uaktuell, og da orket hun ikke leve mer. Da ble hun helt knust, forteller søsteren Lene Hoelgaard.

Benedicte Omdahl tok sitt eget liv, og ble bare 27 år gammel.

I sitt avskjedsbrev skriver hun at hun gir opp fordi sykehuset ikke ville gi henne det behandlingstilbudet hun ønska. Dette var en behandling som et annet fagmiljø anbefalte.

Splittede personligheter

Benedicte Omdahl opplevde selv at hun hadde ulike persondeler i seg.

Noen ganger kunne hun være Marita på 22 år, andre ganger Maren på 16 og noen ganger igjen Annette på 3,5 år.

Hennes ønske var at at Stavanger Universitetssykehus skulle gi henne et behandlingstilbud som var tilpassa en slik multippel personlighet.

Her forklarer hun selv:

Video Benedicte Omdahl forteller selv om sitt ønske

– Jeg tror kanskje det er viktig for de forskjellige persondelene å få lov til å fortelle og snakke om det livet de opplever de har, sa Benedicte Omdahl selv den gangen.

Uenige fagmiljøer

Problemet lå i at fagmiljøene ikke kunne bli enig om hvordan hun skulle behandles.

Hun fikk støtte for diagnosen hun mente var rett ved behandlingsstedet Modum Bad, men ved sykehuset i Stavanger var de av en annen oppfatning. To måneder før hun tok livet sitt skrev ansvarlig behandler i Stavanger dette:

Det er ikke mulig å konkludere med diagnosen all den tid det her hersker en faglig uenighet innen det psykiatriske miljøet.

ansvarlig behandler ved Universitetssykehuset i Stavanger

Psykolog ved senter for krisepsykologi i Bergen, Arne Blindheim, mener fagmiljøene vet altfor lite om denne typen sykdom.

Arne Blindheim

Psykolog Arne Blindheim ved senter for krisepsykologi i Bergen mener mange har for lite kunnskap.

Foto: NRK

– Når du har ulike deler inne i deg selv, så er det viktig å se hele personen, og ikke bare en del av personen. Fagmiljøene våre kan altfor lite om dette. Det har vært, og er en bedring, men dessverre så er det langt igjen. Det fører til at veldig mange som trenger hjelp ikke får rett hjelp, forteller Blindheim.

– Ville ikke snakke med henne

Søsteren til Benedicte Omdahl kan fortelle at de ved sykehuset i Stavanger ikke ville ha noe å gjøre med de ulike personlighetene.

– Om de merket at hun ikke var Benedicte , så ville de ikke snakke med henne. Da avviste de henne, så kunne de si at vi snakker med deg når Benedicte er tilbake, forteller Lene Hoelgaard.

Stavanger Universitetssykehus vil ikke kommentere denne saken. Behandlinga av Benedicte Omdahl og dødsfallet hennes granskes nå av både politiet og Helsetilsynet i Rogaland.

AKTUELT NÅ