Hopp til innhold

Tror ikke fangebytte duger

Utenriksministeren tror ikke at Israels forslag om å slippe fri 1000 palestinske fanger i bytte for den israelske soldaten Gilad Shalit, vil føre fram.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Foto: Tore Meek / NRK

Jonas Gahr Støre, som deltar på et møte mellom giverlandene i Paris, er ikke optimistisk.

– Dette er en gammel sak. Vi har hørt Israels statsminister sette fram dette tilbudet før. Egypt har forsøkt flere ganger å legge til rette for et fangebytte, men det strander alltid. Noe av årsaken er at ingen er blitt enige om hvem de 1000 fangene skal være, sier Jonas Gahr Støre.

Fire år som fange

Gilad Shalit, september 2009

Gilat Shalit i fangenskap i september i fjor.

Foto: - / AFP

Det er fire år siden Shalit, som nå er 23 år gammel, ble tatt til fange av medlemmer av den palestinske Hamas-bevegelsen og to andre grupper i et raid over grensen fra Gazastripen.

– Det er helt uakseptabelt å holde noen som fange så lenge, sier utenriksministeren.

Familien til Shalit har den siste tiden lagt press på myndighetene for å få ham sluppet fri. Søndag ble det arrangert en 200 kilometer lang solidaritetsmarsj til Netanyahus hjem i Jerusalem.

Torsdag holdt Israels statsminister Benjamin Netanyahu en fjernsynstale til det israelske folket. Der slo han fast at Shalits situasjon er svært viktig for israelske myndigheter.

– Vi er forberedt på å slippe fri 1000 palestinske fanger i bytte for ham, sa Benjamin Netanyahu.

Støre til Gaza

Støre vil reise til Gaza i nær fremtid for å danne seg et bilde av den humanitære situasjonen i området. Forhandlingene om en egen palestinsk stat står i stampe.

– Men når det gjelder palestinernes arbeid med å bygge egne offentlige institusjoner og trygge sin egen sikkerhet, er det fremgang å spore, sier Støre.

Han møtte torsdag giverlandsgruppen for palestinerne, statsminister Salam Fayyad i de palestinske selvstyremyndighetene og Midtøstenkvartettens spesialutsending Tony Blair i Paris.

- Mitt ansvar

– Giverlandsmøtet er nevnt av FNs sikkerhetsråd når det gjelder å bistå gjenoppbyggingen av Gaza, og derfor er det mitt ansvar å danne meg et eget bilde av situasjonen, sier Støre.

Støre var sist i Gaza i februar 2009, og han understreker at et nytt møte må skje i forståelse med palestinske selvstyremyndigheter.

– Den dagen palestinerne får sin egen stat, trenger de ikke giverlandenes penger. Vi er giverland fordi Israel okkuperer palestinske områder, sier utenriksministeren.

AKTUELT NÅ