Hopp til innhold

Vil innføre nasjonale svømmetester

Skolebyråden i Oslo krever kraftige tiltak for å få ned antallet drukningsulykker. Kunnskapsdepartementet synes ikke det er noen god ide med nasjonale svømmeprøver.

Torger Ødegaard vil innføre nasjonalesvømmetester

Nok en tragisk drukningsulykke skyldes manglende svømmeferdigheter. Nå vil skoelebyråd Torger Ødegaard (innfelt) vil innføre nasjonalesvømmetester.

Foto: Erik Engen / Fotomontasje

– Jeg mener tiden er moden for drastiske tiltak, som for eksempel nasjonale tester som avdekker svømmeferdighetene til hver enkelt elev. Vi har jo nasjonale prøver i matematikk og norsk, sier byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard.

Kunnskapsdepartementet oppfordrer heller til skjerpet innsats i kommunene, og avviser forslaget om nasjonale svømmeprøver.

– Komplisert

– Det er komplisert å utforme prøver, og det er mye som kan gjøres raskere enn nasjonale svømmetester, sier statssekretær i kunnskaps – og utdanningsdepartementet Lisbet Rugtvedt (SV).

Det er byråden i Oslo uenig i.

– Vi må passe på at de som trenger det, får den hjelpen de behøver. Det vil vi kunne få til med en nasjonal test, sier Ødegaard.

Skulle redde broren

Onsdag skjedde det igjen. To brødre, opprinnelig fra Somalia, på 9 og 12 år druknet i et badevann i Oslo.

Den eldste broren forsøkte å redde den yngste, som hadde løpt ned til vannet for å kjøle seg ned mens de sparket fotball. Ingen av dem kunne svømme.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes gir rektorene skylda for dårlig svømmeopplæring i skolene.

Foto: Anders Engeland / NRK

– Dette er forferdelig trist, og grusomt for de pårørende, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund. Han mener barn med fremmedkulturell bakgrunn har en ekstra utfordring når det gjelder svømming.

– Foreldrene har ofte ikke noe forhold til vann, og da får ikke barna det heller. Dette er dessverre et økende problem, og det synes vi er forferdelig, sier Eknes, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Halvparten kan ikke svømme

Ifølge tall Norges Svømmeforbund har hentet inn, står det dårlig til med svømmeferdighetene til norske barn. Halvparten av alle norske tiåringer kan ikke svømme, og innvandrere er overrepresentert i badeulykker.

– Det er rett og slett elendig sammenlignet med våre naboland. Der kan så å si alle tiåringer svømme, sier Eknes, som mener ansvaret blant annet ligger hos norske rektorer.

– Dette handler om prioriteringer. For lærerplanen er i utgangspunktet god nok, men den følges ikke opp av de enkelte kommuner og rektorer, sier Eknes.

Torger Ødegaard

Byråd for kultur og utdanning i Oslo Torger Ødegaard ønsker å gjøre noe med svømmeopplæringen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg har ikke inntrykk at dette nedprioriteres, men tilbudet er åpenbart ikke godt nok, sier byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H), som synes gårsdagens ulykke er dypt tragisk og underbygger behovet for økt fokus på svømmeopplæring.

– De som ikke kan svømme må få en tettere oppfølging, uansett etnisitet, sier skolebyråden. Han understreker at Oslo kommune har gjort flere tiltak for å bedre svømmeferdighetene til barn og ungdom.

Ønsker skjerpet innsats

Svømmeforbundet er positiv til forslaget om nasjonale svømmetester.

– Dette er noe vi lenge har foreslått, så dette synes vi er topp, sier Eknes.

Kunnskapsdepartementet, på sin side er ikke like begeistret for forslaget, men oppfordrer i stedet til skjerpet innsats hos den enkelte kommune.

– Det er komplisert å utforme prøver her, og det er mye som kan gjøres raskere enn nasjonale svømmetester, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) til NTB.

Færre drukningsulykker

Hittil i år har 37 mennesker druknet i Norge mot 51 i fjor viser nye tall fra Norsk Folkehjelp, men ikke alle statistikker peker i samme retning.

– Tallet på omkomne i dukningsulykker har gått ned de siste årene, men antallet ulykker fra land har gått opp, sier Ekenes, som mener at bedre svømmeopplæring kunne reddet mange liv.

– I Sverige omkommer omtrent like mange mennesker som i Norge hvert år på grunn av drukning, men der bor det dobbelt så mange mennesker. Så med bedre opplæring kunne nok antallet døde vært halvert, sier Ekenes.

AKTUELT NÅ