Hopp til innhold

Apotekkjedene informerer ikke om billigste medisin

Apotekkjedene selger dyre produkter uten å informere om billigere alternativ. Nå får de refs av Statens legemiddelverk, som mener dette er lovbrudd.

Video medisin

SE VIDEO: De store apotekkjedene informerer ikke om de billigste produktene, noe som får Statens legemiddelverk til å reagere.

Når du som kunde kommer inn på et apotek, sier loven at du skal få informasjon om den billigste medisinen der det finnes flere likeverdige alternativer.

En importør av legemidler har nå utfordret en hel apotekbransje ved å sette ned prisen på kopilegemidler.

De store kjedene informerer likevel ikke om de billigste produktene, noe som får Statens legemiddelverk til å reagere.

Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk

Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

– Det er ikke heldig at apotekene ikke opplyser om de billigste medisinene. Det er et brudd på loven, sier avdelingsdirektør Elisabeth Bryn.

Gjennom egne opptak hos ulike apotekkjeder har NRK Lørdagsrevyen avdekket at apotekene ikke opplyser om det billigste alternativet.

Dårlig salg

Truls Sørhagen

Truls Sørhagen har utfordret apotekbransjen ved å sette ned prisen på tre legemidler, men får ikke solgt produktene.

Foto: NRK

Truls Sørhagen er importør og daglig leder i Arrow Pharma, og har nå fått en samlet apotekbransje på nakken.

Han har søkt Legemiddelverket, og fått godkjent å få sette ned prisen betydelig på tre av sine produkter. Men han har likevel aldri solgt færre produkter enn etter at han satte ned prisen.

– Jeg har ikke solgt noe av betydning på noen av mine produkter den siste tiden. Det har gått enkeltpakninger, men ikke noe mer enn det, sier han.

Informasjonen om at det finnes billigere medisin når ikke ut til kundene. De tre store Apotekkjedene (Norsk Medisinaldepot, Apotek 1, Boots) anbefaler heller egne kjedeprodukter, til langt høyere pris.

De tre kjedene eier i dag 613 av 666 apotek. Truls Sørhagen merker motgangen.

– Det er forstemmende å få bekreftet at markedet ikke er prisfølsomt. Det er det vi har hatt mistanke om hele tiden, sier han.

Store prisforskjeller

Der kjedene, nesten uten unntak, opererer med en fast trinnpris på sine kopilegemidler, kutter Sørhagen prisen kraftig.

  • Kjedene selger øyedråpene Xalatan til 402 kroner - Sørhagen har en makspris på 211 kroner.
  • Kopilegemiddelet til Fosamax, mot benskjørhet, går hos kjedene for en trinnpris på 191 kroner (70 mg, 12 tabletter). Sørhagen har en makspris på 95 kroner.
  • Omnic som brukes mot forstørret prostata har flere kopilgemidler. Trinnprisen kjedene operer med er 337 kroner (0,4 mg, 90 kapsler). Sørhagen har en makspris på 168 kroner.

Ny situasjon

Apotekforeningen, som representerer de tre kjedene i denne saken, kritiserer nå Legemiddelverket for at enkeltimportører får sette ned prisen betydelig.

Foreningen mener trinnprismodellen (se faktaboks) i Norge har vært en viktig faktor for at Norge har billigere legemidler enn flere andre europeiske land.

– Det blir lavere priser og bedre resultat av et system som ikke er basert på konkurranse, sier Oddbjørn Tysnes, samfunnsdirektør i Apotekforeningen.

Oddbjørn Tysnes, samfunnsdirektør i Apotekforeningen

Oddbjørn Tysnes, samfunnsdirektør i Apotekforeningen.

Foto: Apotekforeningen

Han tar ikke selvkritikk på at kundene ikke får informasjon om det billigste produktet når de oppsøker apotekene. Og er uenig med at praksisen er ulovlig, slik Legemiddelverket hevder.

– Slik ser ikke vi det. Men hvis du som kunde spør aktivt, så skal du få et svar, sier Tysnes.

Førstkommende mandag skal bransjen i møte hos Legemiddelverket, for å avklare den nye situasjonen som har oppstått.

AKTUELT NÅ