Hopp til innhold

Protesterer mot bryllupstradisjon

I Sverige protesterer flere prester på at kronprinsesse Victoria vil følges til alteret av sin far, kong Carl Gustaf. – Helt på trynet, mener Kathrine Sørland.

Kirkelig vielse

Mange velger å la far følge seg til alteret. Kvinner bør tenke på hva de signaliserer, mener professor Jorunn Økland.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Ni prester Sverige er så imot kronprinsessens avgjørelse at de har skrevet et personlig brev til henne der de ber henne revurdere beslutningen og heller la den tilkommende ektemannen Daniel Westling gå ved hennes side opp til alteret.

Les: Ber Victoria gå opp kirkegulvet med Daniel

– Kronprinsesse Victoria er en ytterst kompetent kvinne som kan vandre frem til alteret på egne bein, sier Maria Isberg, som er en av prestene som står bak brevet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ingen gammel skikk

Jorunn Økland

Jorunn Økland.

Foto: UiO

Mange prester mener skikken er både gammeldags og kvinneundertrykkende. Jorunn Økland er professor i tverrfaglig humanistisk kjønnsforskning, og mener det er pussig at skikken står såpass sterkt i Norge.

– Det minner veldig om et patriarkalsk system der kvinnen er mannens eiendom og eiendomsretten overføres fra faren til den nye mannen ved ekteskapsinngåelse. Og jeg synes det er interessant og litt pussig at denne skikken har oppstått så sterkt i Norge i samme periode som kvinnefrigjøringen, sier Økland.

Hun understreker at det er ikke noen gammel skikk, verken i Norge eller Sverige. Ettersom skikker forandrer seg, kan kvinner tenke mer gjennom hva de ønsker å signalisere på en slik dag, mener hun.

Lyd: Hør debatten fra Ukeslutt her

– Helt på trynet

Kathrine Sørland

Kathrine Sørland som «Årets brud» i 2003.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Kathrine Sørland er programleder, modell og har egen brudekjolesalong. Hun ble fulgt til alteret av faren sin da hun giftet seg.

– Det var først og fremst fordi jeg hadde lyst til det, og fordi jeg har en far som jeg er veldig glad i, og jeg synes det betød veldig mye at han fulgte meg opp. Jeg liker å følge tradisjonen, sier Sørland.

Hun vil ikke gå med på at skikken er kvinneundertrykkende.

– Jeg synes det er helt på trynet, rett og slett, å i det hele tatt bruke energi på å diskutere sånne ting, sier Sørland.

– Vær kreativ

Skikken dukket opp i Norge på 1960-tallet. Ifølge Økland var det tidligere vanlig at brudgommen hentet bruden hjemme hos familien, og førte henne til kirken.

– Jeg kan ikke fortelle folk hva de skal gjøre. Jeg oppfordrer folk til å være kreative og tenke gjennom andre måter. Pappa må man takke hver dag og på mange andre måter. Hvis dette er den eneste gangen man skal takke faren sin for hva han har gjort i oppveksten, er det forferdelig, sier Økland.

– Det er det jo aldeles ikke, det er ikke den eneste måten man takker faren sin på. Det er en flott ting å gjøre når man gifter seg. Jeg synes det er romantisk, flott og en nydelig symbolsk handling, sier Sørland.

AKTUELT NÅ