Hopp til innhold

- Andre kan vaske

– Det er selvsagt ikke streikebryteri om ansatte velger å tørke støv på pulten sin eller tømmer søppel. Folk er jo interessert i å dekke egne behov, sier Henning Jakhelln.

Renhold

Flere offentlige kontorer deriblant Universitet i Oslo og NRK er rammet av streiken i renholdsbransjen. Derfor kan ansatte og studenter som griser være nødt til å vaske etter seg.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Han er jusprofessor ved Universitet i Oslo, og ekspert på arbeidsrett. Han mener at sjefene som rammes av streiken ikke trenger å vaske selv.

– Oppdragsgiverne som universitet, Telenor og NRK er ikke parter i denne konflikten, og når oppdragsgiverne ikke får levert sine rengjøringstjenester, har de rett til å få dekket det på annen måte, sier jusprofessoren.

– De vil kunne ansette noen for å gjøre dette arbeidet. Det er heller ikke streikebryteri om de inngår avtale - eventuelt midlertidig - med en annen leverandør av rengjøringstjenester, sier Jakhelln.

Henning Jakhelln

Jusprofessor Henning Jakhelln mener at når oppdragsgiverne ikke får levert sine rengjøringstjenester, har de rett til å få dekket det på annen måte.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

LES OGSÅ: Streik i renholdsbransjen

Han mener at hygiene et presserende problem. Det er potensiell helsefare knyttet til manglende renhold, spesielt toaletter, og fare for spredning av smittsomme sykdommer og kan utløse pandemi.

– Ansvarlige statsråd både kommunalminister og helseminister, vil nødvendigvis måtte vurdere faren for folkehelsen og vurdere om tvungen lønnsnemnd er nødvendig. Dette er noe statsrådene er forpliktet til å vurdere nøye, sier han.

Streikebryteri?

– Men blir vanlige ansatte streikebrytere om de rengjør møkkete toaletter og støvete kontorpulter?

– Streiken gjelder forholdet mellom renholderne og deres
arbeidsgivere, understreker Jakhelln.

LES OGSÅ: – De får streike så lenge de vil

– I renholdsbransjen pågår det strek mellom renholdsbyråene og de som er ansatt i disse byråene. Renholdsbyråene er arbeidsgivere, og de ansatte er arbeidstakere i renholdsbyråene, sier jusprofessoren.

Men Jakhelln påpeker at det vil være streikebryteri dersom renholdsbedrifter som er omfattet av streiken tar inn nye folk for å utføre arbeid som de streikende arbeidstakerne skulle ha utført.

– Skulle det skje, vil arbeidstakersiden kunne iverksette mot-tiltak som blokade og boikott, sier han.

Kun ledere kan erstatte renholderne

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Lise Myrvold, presiserer likevel at hver enkelt situasjon må vurderes individuelt. Og det er kun ledere, ikke vanlige ansatte, som kan utføre det arbeidet som renholderne skulle utføre.

– Det er ledere, og da mener jeg toppledere eller eiere i bedriftene som kan utføre renholdsarbeid som vanlige renholdere skulle gjøre, sier hun.

– Det er også betenkelig dersom NRK eller andre velger å bruke andre firmaer og personer i og med at dette er en lovlig streik, sier hun.

Myrvold mener at det spiller ingen rolle hvem som utfører oppgavene og at det undergraver en demokratisk rettighet - nemlig å streike.

– Dersom uorganiserte gjør rengjøringsarbeidet er det prinsipielt betenkelig, sier hun.

AKTUELT NÅ