Hopp til innhold

- Mangler stillinger til nyutdannet politi

Til tross for garantier fra Storberget, er det ikke jobb til alle avgangsstudenter fra Politihøgskolen i år.

Uteksaminserte politistudenter 2003

Uteksaminserte politistudenter i 2003.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I september 2007 uttalte justisminister Knut Storberget til politistudentene at han kunne garantere at alle ville få jobb etter endt utdannelse.

Studentorganisasjonen til Politiets Fellesforbund har nå gjennomført en undersøkelse for å kartlegge jobbutsiktene til årets avgangsstudenter, og resultatet viser at det ikke er jobb til alle nyutdannede politibetjenter.

- Det er helt klart mye vanskeligere nå enn tidligere. De fleste avgangsstudentene pleier å ha sikret seg jobb i mai, sier Morten Drægni, nestleder i Politiets Fellesforbunds studentorganisasjon.

Tre av fire står uten jobb

Studieåret 2009-2010 har til sammen 432 avgangsstudenter ved Politihøgskolen. Av disse har 207 elever deltatt i en undersøkelse hvor de ble bedt om å svare på spørsmål rundt jobbutsikter.

Til sammen har studentene sendt 301 jobbsøknader, hvorav 292 til politiet og 9 til andre arbeidsgivere. Når det gjelder søknader til politiet, har mange søkt på de samme stillingene.

En oppsummering av svarene viser at tre av fire fortsatt ikke har fått jobb, selv om det er i politiet de vil arbeide.

Rundt 60 studenter har opplevd å få avslag på søknaden, enten fordi de ikke var godt nok kvalifisert eller fordi stillingen var blitt trukket tilbake.

Litt over 70 prosent venter fortsatt på svar på jobbsøknad, men i følge Politiets Fellesforbund vil en del av de aktuelle stillingene ikke bli besatt på grunn av stillingsstopp.

Stramme driftsbudsjetter

Denne våren har de fleste av landets politidistrikter meldt om stramme driftsbudsjetter. Dette har resultert i kutt av til sammen 360 stillinger i etaten.

Ifølge Politiets Fellesforbund Studentene har dette ført til urolighet blant årets avgangsstudenter.

Per i dag er det utlyst 17 politibetjentstillinger i hele landet som kan være aktuelle for nyutdannede politibetjenter. Det er derfor mange søkere til få stillinger.

Situasjonen skaper åpenbart store problemer i overgangen mellom studentliv og yrkesliv, mener studentforeningen.

- Folk er frustrerte og oppgitte nå, sier Drægni.

AKTUELT NÅ