Hopp til innhold

– For mange barn dør i mors liv

Folkehelseinstituttet mener for mange barn dør i mors liv fordi fødsler blir satt i gang for sent.

Trine-Lise Maagø

Trine-Lise Maagø mistet sitt ufødte barn etter å ha gått gravid 11 dager over tiden.

Foto: Privat

Trine-Lise Maagø opplevde alle gravides mareritt da hun mistet sitt ufødte barn etter å ha gått 11 dager på overtid.

– Først tok de en ultralyd som ikke ga livstegn, og så kom det en til som skulle bekrefte det. Da sa jeg at jeg hadde hatt veldig på følelsen den natta at han var død. Jeg hadde sett for meg begravelsen og alt, forteller Maagø til NRK.

Internasjonal forskning

Hun er ikke alene om å miste barnet på overtid i svangerskapet. Gjennomsnittelig dør 11 barn slik hvert år.

Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Fredrik Frøen sier at sju av disse barna kunne vært i live hvis man hadde satt i gang fødselen etter én uke .

– All den internasjonale forskningen som er gjort og de mest fremstående fagmiljøene på oppsummert forskning i verden viser tydelig at to av tre dødsfall i overtidig svangerskap kan forebygges ved å forebygge overtidighet ved igangsetting av fødsel, sier Frøen til NRK.

Han vil ha i gang fødslene én uke etter termin, ikke to uker, slik praksisen er ved de fleste sykehus i landet dag.

Video Folkehelseinstituttet mener barn dør i mors liv

VIDEO: – De fremste fagmiljøene viser at man kan redusere dødelighet, sier Fredrik Frøen ved Folkehelseinstituttet om å starte fødsler som går over termin tidligere.

Nye retningslinjer

Sykehusene sier de forholder seg til nasjonale retningslinjer, som Norsk Gynekologisk forening har laget. Og Leder Bjørn Backe ser ingen grunn til å endre praksisen.

– Her tar Frøen grundig feil. Dette er ikke noe stort problem, sier Backe til NRK.

Men Frøen mener at problemet er så stort for de åtte foreldrene som hvert år opplever å miste barnet sitt helt unødig. De har nå meldt saken inn til Helsedirektoratet.

– Vi har tatt tydelig tatt tak i det. Vi har sendt vår bekymringsmelding til Helsedirektoratet, og vi vet at de også har tatt tak i det og jobber nå med nye retningslinjer, forteller Frøen.

To sykehus har på eget initiativ endret praksis til å sette i gang fødsler tidligere. Det valget fikk ikke Trine-Lise:

– I og med at praksisen er som den er når det gjelder svangerskapsomsorg, så føler jeg det har ødelagt livet mitt. Det eneste som kan være verre med å miste et barn i magen er bevisstheten om at det kunne vært reddet, sier hun.

AKTUELT NÅ