Hopp til innhold

– Tidsfristen har vært for kort fra starten av

Direktør for klimateknologi ved Sintef, Nils A. Røkke, sier nyheten om utsettelse på Mongstad ikke kommer som noen bombe for de som har innblikk i saken.

Mongstad

Monstad har vært et krevende prosjekt som alltid har hatt en for kort tidsramme, sier klimadirektør Nils A. Røkke.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

SV garanterte i 2006 for rensing av Mongstad innen 2014, men når beslutningen utsettes på ny, skylder SVs Bård Vegar Solhjell på vanskeligheter «ingen kunne forutse».

Bård Vegar Solhjell

SV garanterte for rensing innen 2014. Når prosjektet utsettes skylder Bård Vegar Solhjell på vanskeligheter «ingen kunne forutse».

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Klimadirektør Røkke mener imidlertid tidsplanen alltid har vært for stram.

– Da masterplanen for Mongstad kom for ett og et halvt år siden stod det at man anbefalte realisering først i 2017-2019, så det har ikke vært noen bombe for oss som har litt innblikk i dette, sier Røkke.

Les saken: Månelandingen på Mongstad utsettes

– Kunne spart på lovnadene

Han tror derfor det hadde vært lurt å spart på lovnadene til mer var på plass.

– Det er skuffende at vi kom til det punktet at vi måtte utsette på ny, men det har vært forutsigbart. Prosessen det ble lagt opp til i forhold til Mongstad og Kårstø var høyst uklar i forhold til rekkefølgen.

Røkke forteller at planen var å ha demonstrasjonsanlegget på Mongstad klar, og at man derfra skulle bruke den kunnskapen til forbedret teknologi på Mongstad og etterhvert Kårstø.

– Tidsrommet som var satt av til dette var bare altfor kort fra starten av, sier han.

Som kjent må man krype før man kan gå. Her prøvde man seg på en spurt uten å ha fått på plass den riktige rekkefølgen av de andre utviklingstrekkene

Nils A. Røkke om Mongstad-prosjektet

Statoil: – Tidsplanen var krevende

– Vi har siden 2006 jobbet med å modne prosjektet fram til en investeringsbeslutning i 2012, men det er mer kompisert enn det vi trodde i 2006, sier Cathrine Torp i Statoil.

Hun legger til at Statoil hele tiden har vært klar på at tidsplanen som var satt, var krevende.

– Teknologien er der

Røkke i Sintef sier teknologien er på plass.

– Hvis man ønsker det, er det mulig å gjennomføre dette. Men det vil være kostbart, slik det alltid er med den første teknologien som tas i bruk. Den vil være kostbar og ikke optimalisert.

Røkke mener prosjektet på Mongstad først og fremst er et pengespørsmål.

Prøvde å presse Statoil

En onsdags kveld i oktober 2006 tok SV-leder Kristin Halvorsen en siste telefon i et forsøk på å redde SVs ære.

Godtar Mongstad fra 2014

Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Helen Bjørnøy og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen etter pressekonferansen i Regjeringkvartalet 12. oktober 2006.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men konsernsjef Helge Lund i Statoil bekreftet hennes mistanker, om at SV sto alene med drømmen om full rensing av Mongstad innen 2012.

Statoil lot seg ikke presse ytterligere, og heller ikke Ap og Sp ville stille seg bak et ultimatum overfor oljekonsernet om 2012.

Statsminister Jens Stoltenberg og daværende Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen fryktet Statoil ville trekke seg fra hele prosjektet om de sa nei til 2014.

Torsdag 12. oktober 2006 godtok regjeringen full rensing først fra 2014.

«Miljøpolitisk skandale»

Nå er det imidlertid ikke snakk om rensing, men en beslutning innen 2014.

Miljøvernere kaller avgjørelsen en «miljøpolitisk skandale».

AKTUELT NÅ