Hopp til innhold

Visste om avtalen i fem år

Leder Geir Isaksen i selskapet Cermaq, hvor staten er den største eieren innrømmer at han har kjent til den svært omstridte handelen av fiskeolje fra Vest-Sahara i fem år.

Geir Isaksen

Geir Isaksen har visst om den omstridte fiskeoljehandelen i fem år, men uten å sjekke forholdene i Vest-Sahara selv og uten å ta affære før tidligere denne måneden.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Cermaqs datterselskap, fiskefôrprodusenten Ewos, har kjøpt nesten all fiskeolje som Rieber Oils har importert fra Vest-Sahara, et område norske myndigheter fraråder handel med.

– Jeg tror at dette har vært oppe i samtaler mellom meg og Ewos-ledelsen helt fra 2005, sier Isaksen til NRK.

– Hva mener du med "tror"?

– Jeg har ingen dokumentasjon på det, men jeg mener å huske at vi har gått gjennom disse kjøpene.

Beklager

Til tross for at Utenriksdepartementet (UD) i 2007 innskjerpet sine retningslinjer og ga norske bedrifter det klare rådet om å avstå fra handel med Vest-Sahara, har altså det delvis statseide selskapet visst at de kjøpte denne såkalt uetiske fiskeoljen i strid med Norges syn, uten å stanse handelen.

– Vi har lagt til grunn at handelen var innenfor UDs anbefalinger. Nå i ettertid er det klart at jeg beklager det. sier Isaksen.

Han har basert seg på informasjon fra Rieber Oils , og tror ikke at selskapet bevisst har ført dem bak lyset. Rieber har trodd de opererte innenfor UDs anbefalinger, mener Isaksen.

– Vi handlet i god tro. Det er basert på at vår leverandør har gitt den type informasjon til oss, sier Isaksen.

– Rieber Oils' argument holder ikke mål

Den informasjonen Rieber Oils ga Cermaq, var at fiskeoljehandelen kom lokalbefolkningen i Vest-Sahara til gode. Det er et pussig argument, sier rådgiver i internasjonale spørsmål i selskapet Retina, Christian Holmboe Ruge.

Christian Ruge

Christian Ruge mener Cermaqs datterselskap Ewos burde ha avsluttet handelen for lenge siden.

Foto: NRK

– Det synes jeg er merkelig all den tid store deler av lokalbefolkningen befinner seg i flyktningleirer dypt inne i Sahara, sier Holmboe Ruge til NRK.

– De som tjener mest på denne handelen, er marokkanske myndigheter og de som har flyttet ned fra Marokko til Vest-Sahara. Handelen er med på å støtte oppom Marokkos kontroll over området ved å bidra til økonomisk vekst for landet, mener han.

Rovfiske

Flere har hevdet at det foregår et rovfiske utenfor Vest-Sahara, noe Holmboe Ruge langt på vei støtter.

– Det er vanskelig å tenke seg at det ligger noe bærekraft i at man utvinner naturressurser i et område hvor det ikke finnes demokratisk ansvarlige myndigheter som representerer den faktiske lokalbefolkningen.

AKTUELT NÅ