Hopp til innhold

Seadrill trosser advarsler fra norske myndigheter

John Fredriksens riggkjempe Seadrill gir blaffen i at norske myndigheter sterkt fraråder handel med militærdiktaturet i Burma.

Seadrill
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Denne våren har Seadrill hatt en rigg i arbeid for juntaen.

Nå innrømmer børsens fjerde største selskap at de handler med hvem som helst.

Og tross sterke protester vil ikke Seadrill bøye av.

- Vi har ingen rutiner med å søke råd før vi inngår kontrakter i de forskjellige landene. Kanskje vi burde hatt det, men til nå har vi ikke slike rutiner, sier kommunikasjonsdirektør i Seadrill, Hilde Waaler.

- Fristes av lettjente penger

Seadrill har i det stille drevet boring utenfor Burma på oppdrag fra den brutale militærjuntaen.

Burmakomiteen leder Inger Lise Husøy

Inger Lise Husøy, leder i Den norske Burmakomiteen, er opprørt over at Seadrill ikke følger UDs anbefalninger.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det opprører Inger Lise Husøy, leder i Den norske Burmakomiteen. Hun er ikke i tvil om hvorfor Seadrill ikke vil følge myndighetenes retningslinjer.

- Vi oppfordrer dem og andre firmaer til å trekke seg ut, og til å følge UD sine råd om ikke å engasjere seg i Burma. Dette tyder jo på at de fristes av lettjente penger i burmesisk farvann, sier hun.

Statoil har kontrakter for mange milliarder kroner med Seadrill, men vil ikke kommentere overfor NRK om avsløringene av riggselskapets Burma-aktivitet får noen følger for samarbeidet.

Boikott eller dialog

Seadrill har nå trukket riggen ut av burmesisk farvann, men kommunikasjonsdirektør Waaler utelukker ikke at Seadrill vil jobbe for den forhatte militærjuntaen også fremover.

- Det er vel ingen som bifaller det som skjer i Burma. Men hvordan vi som utenforstående skal forholde oss til dette, er det vel forskjellig oppfatninger om.

- Noen mener samhandling, tilstedeværelse og dialog er riktig, andre mener isolasjon og boikott. Hvordan vi skal forholde oss til dette, er derfor ikke gitt, sier hun.

AKTUELT NÅ