Hopp til innhold

Avinor: Luftrommet kan bli stengt

Flyene lander og tar av på Oslo Lufthavn Gardermoen mandag morgen. Arlanda utenfor Stockholm blir også åpnet.

Tomt på Gardermoen etter at luftrommet over Norge ble stengt

Her kommer det til fylles opp med mennesker igjen når Gardermoen åpner for flyginger.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Ifølge hovedflyplassen egne hjemmesider ankommer det første flyet mandag morgen klokken 07.05. Det er et SAS-fly fra Trondheim. Neste fly vil være et fra Thai Airways som kommer fra Bangkok, før et SAS-fly fra New York lander.

Flere av flyene som ankommer Gardermoen mandag morgen, er omdirigerte fly. SAS-flyene fra New York og Washington skulle egentlig landet på Kastrup, men danskenes hovedflyplass er inntil videre stengt fram til mandag formiddag.

Det første flyet som tar av fra Gardermoen mandag, er et Air France-fly til Paris klokken 06.30, før Norwegian flyr til Stockholm klokken 06.45 og SAS til Trondheim klokken 06.55.

Det er foreløpig langt flere fly som er satt opp til å ta av fra Gardermoen enn som vil ankomme flyplassen.

Luftrommet åpent flere steder

– Vi har tillatt avganger på Gardermoen. Vi jobber også med å tillate landinger, men dette tar litt lenger tid, og vi åpner for et begrenset antall landinger om en time eller to, sa leder for kontrollsentrene til Avinor, Jens-Petter Duestad, til NRK søndag kveld.

Les også: Askeutslipp tilsvarende nær 13 millioner tankbiler
Les også: Vellykket testflyging i vulkansky
Les også: Frykter konkurser blant flyselskapene

Avinor åpner luftrommet også flere andre steder i landet.

– Luftrommet i vest er åpent fra Sola i sør til Berlevåg i nord. Oslo er åpnet for begrenset trafikk, men her vil vi gradvis åpne mer og mer utover natten. Fra vår side vil denne flyplassen være fullt operativ fra mandag morgen, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NRK.

Askeskyen frem til onsdag

Norwegian opplyste sent søndag kveld at de flyr to ekstrafly fra spanske Las Palmas. Ett av flyene går til Gardermoen, mens det andre kan gå direkte til Arlanda etter at svenske luftfartsmyndigheter opplyste at de vil åpne Arlanda klokken åtte mandag morgen.

SAS opplyste tidligere på dagen søndag at de ikke vil frakte passasjerer til og fra Sør-Norge søndag kveld. Flyselskapet vil benytte tiden til å reposisjonere fly og mannskap slik at de er klare mandag morgen.

Selskapets fem flyginger fra USA til Skandinavia søndag kveld vil gå som planlagt og være fremme mandag morgen.

Kastrup åpner 14

Flere av SAS' flyginger vil kunne bli omdirigert til Gardermoen hvis flyplassen blir åpnet for ankomst mandag morgen. Det gjelder blant annet flyene på rutene New York-København og Washington-København.

Disse flyene vil senere returnere til USA med passasjerer som er fraktet fra København til Oslo med buss. Passasjerene som er ankommet fra USA, vil bli kjørt til København med de samme bussene.

Årsaken er at Kastrup flyplass foreløpig er stengt for trafikk fram til klokken 14 mandag.

Flyavgangene fra New York og Chicago til Stockholm vil også kunne bli omdirigert til Gardermoen hvis svenske luftfartsmyndigheter ikke åpner Arlanda mandag morgen som planlagt.

Flyruten mellom Chicago og København vil bli omdirigert enten til Göteborg eller Oslo, avhengig av om Landvetter utenfor Göteborg åpnes for trafikk mandag morgen.

Sjekk med flyselskapet

Han oppfordrer likevel folk til å kontakte flyselskapet sitt dersom de skal ut og fly mandag.

– Luftrommet mange steder i Europa er fortsatt stengt, og dette kan føre til kanselleringer av utenlandsflyginger. Uansett er det flyselskapene som har informasjon om hvilke ruter som flyr og hvilke som ikke gjør det både nasjonalt og internasjonalt, sier Ånonsen.

Alle flyplasser blir imidlertid ikke åpnet. Ifølge Avinor er luftrommet fortsatt stengt i øst-Finnmark.

– På Kjevik, Torp og Rygge flyplasser er det også stengt, men situasjonen vurderes utover natten. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette rundt klokken 09.00 mandag morgen, sier Ånonsen.

Kan bli kortvarig

Gladmeldingen om mandag morgen til tross, gleden kan bli kortvarig. Det er nemlig vær og vind som avgjør hvor lenge luftrommet er åpent.

Og det kan se ut som vær og vind er mot norske flypassasjerer.

– I begynnelsen av uka kommer det et lavtrykk mellom Island og Skottland som som fører aska inn over Sør-Skandinavia igjen, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus.

Mandag morgen kommer asken innover Jæren og skyen brer seg nordover utover dagen.

Prognosen fra Meteorologisk institutt viser at det omtrent bare er luftrommet over Spania og Portugal som ikke blir rammet av asken på tirsdag.

Video Askesky animasjon

Prognosen viser at det kommer til å være i aske i luftrommet over hele Europa tirsdag kveld.

AKTUELT NÅ