Hopp til innhold

– Askeskyen kan hjelpe lokalsykehus

At alle luftambulanser ble satt på bakken på grunn av askeskyen fra Island kan gjøre det lettere å få forståelse for lokalsykehuskampen mener valgforsker.

Lokalsykehusprotest i Kristiansund og Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kan nå få askeskyen brukt mot seg som argument i lokalsykehusstriden. Bildet er fra den store demonstrasjonen i Kristiansund tidligere i år.

Foto: Roar Halten, Øyvind Bye Skille / NRK

Med vulkanaske drivende inn over norsk luftrom ble alle fly og helikopter hindret fra å ta av i hele Norge. Dette satte også luftambulansene på bakken. Ni fly og tolv helikoptere som vanligvis frakter syke og til dels akutt syke kunne ikke brukes.

Les: Askeskyen rammer helseberedskapen

Les: Akuttpasienter rammet

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa fra lokalsykehuspartiet Senterpartiet understreket også hvor sårbare vi er blitt på pressekonferansen i går.

Anders Todal Jenssen

Anders Todal Jenssen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix (arkiv)

– Vi har fått en alvorlig påminnnelse om hvor farlig naturen kan være, sa Meltveit Kleppa da hun sammen med både samferdsels- og helseetater informerte om konsekvensene av askeskyen og utsiktene framover.

Les: – Utsiktene er ikke lyse de nærmeste dagene

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier at følgene dette har fått for helseveneset i absolutt hele landet kan gjøre det enklere for lokalsykehusforkjemperne å få forståelse for sin sak.

– De ser det nok som lettere å få forståelese for problemene med lange transporter med dette, sier Todal Jenssen til NRK.

Også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen uttrykte at situasjonen satte helse-Norge i en spesiell situasjon.

– Dette kan vare i flere uker. Denne situasjonen har ført til konsekvenser for helse-Norge. Vi er satt i beredskap, vi har omdisponert mannskaper og vi kommer til å ta alle mulige grep for å sikre liv og helse, sa helseministeren.

– Demonstrerer sårbarheten for all verden

Todal Jenssen sier at problemene med lange transporter hele tiden har vært et argument i debatten, men mener at de som kjemper for lokalsykehusene nå har fått et tilleggsargument.

– Det demonstrerer for all verden at helsevesenet er sårbart når flyene blir stående på bakken, sier valgforskeren.

Han understreker at det nok er et skille mellom by og land i lokalsykehussaken som nok også er der i forhold til luftambulansestopp på grunn av askesky.

– Det gjør kanskje ikke så mye inntrykk i de delene av landet der vi er mest opptatt av hvilke sykeshus som har de beste tjenestene, men for de som opplever at sine nære kan dø i transporten til sykehuset er det et tungt argument, sier Todal Jenssen.

Ber folk passe seg

Det er i stor grad i Nord-Norge hvor avstandene er store at man er ekstra avhengige av lufttransport i helsetjenesten.

Tidligere i dag gikk den kjente forkjemperen for lokalsykehus og ekspert på akuttmedisin Mads Gilbert ut og ropte varsko. Han mener folk må være ekstra forsiktige når luftambulansene er ute av drift.

– Folk må roe ned og ta ansvar for egen helse, sa Gilbert til NRK .

Video Gilbert ber folk unngå risiko

VIDEO: – Folk må gire ned og ta ansvar for egen helse, sier Tromsø-lege Mads Gilbert.

Også folk som jobber med luftambulansene er bekymret over mangelen på raskt akutttransport. Overlege på ambulansehelikopteret i Ålesund, Kristen Rasmussen, kaller situasjonen dramatisk.

– Vi har aldri før vært i en situasjon der både ambulansehelikopter, redningshelikopter og ambulansefly er satt på bakken samtidig. sier hun ifølge NTB.

Les: Helsemyndighetene frykter dødsfall

AKTUELT NÅ