Hopp til innhold

Vil registrere overgreps-prester

Den norske kirke har ingen oversikt over prester som har innrømmet seksuelle overgrep. Nå vil de vurdere å innføre et eget register over prester som har mistet sin fullmakt til å praktisere som prest.

Kristiansand domkirke

Kristiansand domkirke.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Prester som har innrømmet seksuelle overgrep og mistet jobben, kan i dag søke seg til andre regioner og bispedømmeråd. Fordi det ikke finnes noe sentral oversikt over hvilke prester som har mistet retten til å utøve presteyrket.

Flyttes internt

– Jeg vet at det har skjedd at prester som tidligere har begått seksuelle overgrep, likevel ikke er fratatt retten til å være prest, sier Elisabeth Torp, leder av Kirkens ressurssenter.

Kirkens ressursenter synes ikke det er godt nok, de vil ha et nytt sentralt register over prester som har begått slike overgrep. For med dagens regelverk kan prester som er avsatt i en stilling søke seg til andre regioner og i landet.

– Det er mange i kirken som kan bekrefte at praksisen der prester blir flyttet på internt er en problemstilling, sier Torp.

Avhengig av ærlige prester

– I verste fall vil det kunne være konsekvensen, i og med at det ikke finnes noe sentralt register, sier Kristoffer Solbakken, generalsekretær i Bispemøtet.

Han sier at man i dag er avhengig av at prestene selv er ærlige.

– På bakgrunn av det som er kommet opp de siste dagene kan det være grunn til å se på om de rutinene vi har er gode nok, og om det er behov for et nasjonalt register eller andre tiltak, sier Solbakken.

AKTUELT NÅ