Hopp til innhold

– En nasjonal tragedie for Polen

– Ulykken som rammet den polske presidenten og ledende personer i den polske staten, er en nasjonal tragedie for Polen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) omtaler flyulykken som en nasjonal tragedie for Polen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Presidenten og hans følge var på vei til en minnemarkering for de polske offiserene som ble skutt av russerne i Katynskogen under andre verdenskrig, da flyet de satt i styrtet like før landing i Smolensk i Russland.

– Ulykken får en tilleggsdimensjon når flere av passasjerene om bord i flyet var familier til dem som ble drept i 1940, sier utenriksministeren til NTB.

Støre på minnemesse

Jonas Gahr Støre vil være til stede ved minnemessen i St. Olavs kirke i Oslo sentrum klokken 19.30 i kveld. Det får NTB opplyst av Utenriksdepartementet.

Både denne messen og en messe i St. Hallvard menighet på Tøyen øst i Oslo blir arrangert av de katolske menighetene i Oslo for å minnes ofrene etter flyulykken.

Den offisielle rekviemmessen skal først finne sted i neste uke. Tidspunktet er foreløpig ikke klart fordi den katolske menigheten lørdag var opptatt med å få tak i fremtredende utenlandske geistlige til å delta i denne messen.

Flyet med blant annet Polens president Lech Kaczynski om bord styrtet ved Samolensk i Russland

Minst 96 personer omkom da et Tupolev Tu-154-fly styrtet i Smolensk i Russland lørdag morgen. Om bord var blant annet Polens president Lech Kaczynski.

Foto: TVP via APTN / AP

– Tid for ettertanke

Støre uttrykker sin dype medfølelse med hele det polske folk, og spesielt til de mange tusen i Norge.

– Det er tid for stille ettertanke og dyp medfølelse, sier han.

Støre sier at situasjonen er spesiell fordi han hadde den polske utenriksministeren som gjest i Oslo fredag.

– Ikke noe land i Europa er kommet Norge nærmere de siste årene enn Polen. I dag vil jeg uttrykke medfølelse med de tusener av polakker som bor og arbeider i Norge, og som gir et avgjørende bidrag til utviklingen av norsk økonomi og norsk samfunnsliv, sier utenriksministeren.

Støre sier at Polen er et solid demokrati som var i gang med å forberede et presidentvalg.

– Det er verdt å minne om at president Lech Kaczynski også var en bærer av Polens moderne historie. Hans far kjempet i Warszawa-oppstanden mot tyskerne og han var selv en lederskikkelse innfor Solidaritetsbevegelsen. Kaczynskis ansikt var en del av den moderne polske historien, sier Jonas Gahr Støre.

Mottok meldingen med sorg

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han mottok meldingen om flyulykken med sorg.

– Mine tanker går til det polske folk, sier han.

Stoltenberg understreker at president Kaczynski, som døde i flystyrten, har bidratt til at Polen har befestet sin plass blant Europas demokratiske stater.

Kongen kondolerer

Kong Harald sendte lørdag kondolanser på vegne av seg selv og det norske folk til presidenten i den polske nasjonalforsamlingen.

– Jeg ble sjokkert og svært lei meg da jeg hørte om den fryktelige flystyrten lørdag der deres president Lech Kaczynski, hans kone og så mange andre ledere og innbyggere av Polen omkom, sier kong Harald i kondolansetelegrammet.

I telegrammet, som er sendt til nasjonalforsamlingens president Bronislaw Komorowski, sier kongen at han på vegne av seg selv og det norske folk ønsker å uttrykke sin medfølelse med det polske folk.

AKTUELT NÅ