Hopp til innhold

Helsetilsynet skal rykke ut ved alvorlige helsefeil

Etter mye kritikk rundt alvorlige feil i helsevesenet skal nå Helsetilsynet få en egen utrykningsgruppe. De skal raskt hente inn informasjon ved unaturlige dødsfall og hendelser.

Anne-Grete Strøm-Erichsen og Lars E. Hanssen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gir nå Statens Helsetilsyns direktør Lars E. Hanssen beskjed om å rykke raskt ut ved alvorlige feil i norsk helsevesen.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Det er helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som nå oppretter en utrykningskomité som skal gripe inn med en gang når det skjer alvorlige feil ved sykehus.

– Det har vært reist kritikk om at Helsetilsynet ikke hører alle sider og går inn tidlig nok. Nå vil vi gi en meldeplikt til helseforetakene og det enkelte sykehus. De skal melde fra til Helsetilsynet umiddelbart når det skjer alvorlige hendelser, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Utrykningsgruppen opprettes i første omgang som et prøveprosjekt på to år. Statens Helsetilsyn vil ha ansvaret for opprettelsen, og målet er at en slik gruppe raskt skal gå ut for å få all relevant informasjon i saken – både fra helsepersonell, pasient og pårørende.

Video Strøm-Erichsen oppretter ut utrykningsgruppe i Helsetilsynet

VIDEO: – Helsetilsynet må raskere inn i disse sakene, sier Strøm-Erichsen.

Følte seg ikke hørt

Det har denne vinteren vært flere saker der det har blitt avdekket alvorlige feil i norsk helsevesen. Ved Sykehuset Asker og Bærum ble det avdekket store mangler som førte til at pasienter ikke fikk den behandlingen de skulle ha. Feil som kan ha ført til dødsfall blant pasienter.

Tone Smith

Tone Smith følte som pårørende at Helsetilsynet var passive i sine undersøkelser.

Foto: NRK

Les alt om: Sykehusskandalen i Vestre Viken

.

På samme sykehus døde datteren til Tone Smith. Sykehuset sendte henne hjem gravid og med pusteproblemer . De trodde hun hadde astma. Neste dag døde både hun og det ufødte barnet. Etterpå følte de pårørende at Helsetilsynet var altfor passive i sin gransking.

– Vi har ikke opplevd at de har kommet og bedt oss som pårørende om noen ting. Vi skjønner ikke hvordan de skal kunne få til en bred og uavhengig granskning uten all informasjon, sa Smith til NRK etter dødsfallet.

Nå vil helseministeren både at tilsynet skal høre mer på de pårørende , og at de skal komme raskt i gang med undersøkelsene ved alvorlige hendelser.

– Flinke til å kritisere - må selv lytte

Lars E. Hanssen

Direktør i Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen, må nå få på plass en egen gruppe som kan rykke ut raskt.

Foto: Werner Juvik / Werner Juvik

I Statens Helsetilsyn er de klare til å ta på seg oppgaven, og de er ydmyke over arbeidet de står overfor i så alvorlige saker.

– Kritikken som rettes mot oss skal vi lytte nøye til. Tilsynsmyndighetene er flinke til å gi kritikk til andre, og da er det også veldig viktig at vi er gode til å lytte, sier direktøren for tilsynet Lars E. Hanssen.

Prøveprosjektet med en egen utrykningsgruppe skal opp og stå så raskt det lar seg gjøre. Da skal en gruppe bestående av jurister og helsepersonell rykke ut umiddelbart for å snakke med de involverte i saken.

– Det er alvorlig at pasienter blir skadd eller dør under behandling i helsetjenesten. Vi vil nå skjerpe inn gjennomgangen av slike saker i etterkant av hendelsen. Det vil bidra til bedre pasientsikkerhet og kvalitet i helsetjenesten, sier Strøm-Erichsen.

Helseminsteren vil ikke røpe hvor stort budsjettet for denne nye ordningen er, men sier at det skjer ved omprioriteringer i helsebudsjettet. Det skal likevel ikke gå ut over Helsetilsynets ordinære ressurser.

AKTUELT NÅ