Hopp til innhold

Undersøkte overgrep i Norge i 2004

Den nåværende Paven sto bak undersøkelser av seksuelle overgrep i et kloster i Oslo i 2004. Granskingsrapporten ble holdt hemmelig, til advokat Harald Stabells fortvilelse.

Pave Benedict XVI

SENDTE FOLK TIL OSLO: Før Joseph Ratzinger ble Pave Benedikt XVI var han sjefetterforsker for den forrige paven. I 2004 var han sjef for to pavelige utsendinger som undersøkte påstander om overgrep i Oslo.

Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP

Den katolske kirken i Norge rystes av opplysninger om overgrep. Adresseavisen avslørte onsdag at tidligere biskop i Trondheim, Georg Müller, hadde innrømmet seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for om lag 20 år siden.

Les også: Katolsk biskop i Trondheim tilsto overgrep mot altergutt
Les også: Flere har varslet om seksuelle overgrep

På verdensbasis har det blitt rullet opp flere store overgrepssaker i den katolske kirken de siste årene. Mannen som i dag er kjent som Pave Benedikt XVI, daværende kardinal Joseph Ratzinger, var den forrige pavens sjefetterforsker.

Kardinalen ledet blant annet undersøkelsene av omfattende seksuelle overgrep i Boston i USA. Ratzinger sendte også folk til Norge for å undersøke påstander om seksuelle overgrep, for første gang i Vatikanets historie.

To utsendinger

I mars 2004 skrev VG at to utsendinger fra Kongregasjonen for troslæren, tidligere kjent som Inkvisisjonen, undersøkte påståtte seksuelle overgrep i et kloster i Oslo Katolske Bispedømme (OKB) 2004.

– Temaet var et påstått seksuelt overgrep og den etterfølgende kirkelige behandling av saken, sa informasjonsmedarbeider Kristine Dingstad i OKB til NTB.

Beskyldningene skulle gå på overgrep mot menn begått av menn i klosteret. En da 24 år gammel prestestudent hevdet at han ble invitert hjem til presten i et kloster i Oslo, og at det var der overgrepet skjedde.

Presten skal to uker senere ha truet med å gjøre det vanskelig for studenten i hans fremtidige karriere dersom han gikk videre med saken.

Les også: Visste om Müllers overgrep i ett år
Les også: Norsk biskop kjenner til flere overgrepssaker

Avhørte 30 vitner

Utsendingene fra Vatikanet avhørte 30 vitner i saken. Flere fremstående norske katolikker ble avhørt, blant disse pater Kjell Arild Pollestad, professor Bernt T. Oftestad ved Menighetsfakultetet, sogneprest Claes Tande og biskop Gerhard Schwener.

Men offentligheten fikk vite lite om hva de pavelige etterforskerne kom frem til.

I dag ligger rapporten i Vatikanet, og bare personer i visse posisjoner innen kirken har mulighet til å lese den.

Ifølge TV 2 skulle Vatikanet gjennom granskingen ha fått vite om til sammen tre sexovergrep i Norge. Forsvarsadvokat Harald Stabell, som representerte den påståtte fornærmede i straffesaken mot presten, prøvde forgjeves å få innsyn i granskingen.

Politiet siktet presten, men henla til slutt straffesaken.

Les også: Kirken kan ikke kreve politiattest
Les også: Flere gutter kan være misbrukt i den katolske kirke

– Ikke tilfredsstillende

Harald Stabell

Harald Stabell

Foto: NRK

– Jeg ba om å få se rapporten, med tanke på å begjære saken gjenopptatt. Jeg kontaktet Vatikanet og fikk et navn på en person jeg kunne sende et brev til. Det kom aldri noe svar, sier Stabell til NRK.

Stabell mener det var svært vanskelig å få ut informasjon om saken.

– At ingen vet hva resultatet av undersøkelsene var, kan ikke være særlig tilfredsstillende for kirken, mener Stabell.

Etter undersøkelsene måtte biskop Gerhard Schwenzer gå av. Professor i kirkehistorie ved menighetsfakultetet i Oslo, Bernt Oftestad, sier til VG torsdag at årsaken var at han «ikke hadde ryddet opp i homokulturen i deler av kirken».

Les også: Vil involvere kvinner i kampen mot overgrep i den katolske kirken

Presten som ble beskyldt for overgrepet måtte fratre sin stilling for en periode. Han dro til utlandet, men etter det NRK erfarer kom han senere tilbake til Norge.

Stabell forstår ikke hvorfor kirken ikke ville fortelle hva de kom frem til.

– En slik stor undersøkelse kunne ha endt med noe, at kirken tok grep. Når det ikke skjedde, men dekkoperasjonene i stedet har fortsatt, er det et dårlig tegn, sier Stabell.

Les også: Flere prester anmeldt for overgrep
Les også: Politiet undersøker mulig overgrep
Les også: Biskop Eidsvig vil ta overgrepssaker opp med politiet

AKTUELT NÅ