Hopp til innhold

Krever over 7,5 millioner i erstatning

De 66 fornærmede i Lommemann-saken reiser erstatningskrav mot Erik Andersen på til sammen 7. 550.000 kroner.

Bistandsadvokater i Lommemann-saken Siv Hallgren og Håkon Brækhus.

Bistandsadvokater i Lommemann-saken Siv Hallgren og Håkon Brækhus.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

14 bistandsadvokater representerer de 66 fornærmede i saken. Én har reist krav om erstatning på 250.00, én har reist krav om erstatning på 50.000, resten har krav på erstatning på mellom 100.000 og 200.000 kroner.

Bistandsadvokat Håkon Brækhus representerer 20 fornærmede og startet onsdag ettermiddag prosedyrene.

– Seksuelle overgrep kan oppleves forskjellig og håndteres forskjellig. En kan ikke gjøre regning med at alle er alminnelig robuste eller lite sårbare, sa Brækhus.

Han brukte blant annet tid på å lese fra en NOU (Norges offentlige utredninger) som tar for seg skader seksuelle overgrep kan påføre barn, og rapporter utarbeidet av Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn.

  • Les hele NOU 1991: 13 her

– I denne saken varierer det nok veldig. Det er ofre som har fått temmelig alvorlige skader, og det er de som føler de har taklet situasjonen greit etter forholdene, sier Brækhus til NRK.no.


Mediabelastning

Bistandsadvokater i Lommemann-saken

Noen av de 14 bistandsadvokatene som representerer de 66 fornærmede i saken.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Flere av de fornærmede i Lommemann-saken har uttrykt at medieoppmerksomheten rundt saken har vært en ekstra belastning. Dette tar bistandsadvokatene hensyn til når spørsmål om erstatning reises.

– Andersen sier medienes oppmerksomhet har vært en belastning for ham. Men forskjellen på ham og ofrene er at han bevisst har tatt en risiko, ikke bare på egne vegne men på vegne av alle andre, sa Brækhus.

– Andersen har fremstått som en ressurssterk person, han har utført handlinger til eget velbehag som har ført til tildels livsvarige problemer for ofrene. Han har selv uttalt at han har forbrudt seg mot det kjæreste vi har, men han regnet ikke med å bli tatt, sier han.

Formuende person

Brækhus prosederte på at det i mange overgrepssaker utmåles lave oppreisningsbeløp.

– Men Andersen er en spesielt formuende person, det må ha en betydning når det gjelder hans evne til å gjøre opp for seg. I den grad han kan gjøre det, sa Brækhus.

Politiet har tatt beslag i deler av Andersens formue og på den måten sikret seg til å kunne utbetale i eventuelle erstatningskrav.

– Jeg synes ikke det er en spesielt høy erstatningssum det som kreves her sammenlignet med andre saker. Det skal være en anerkjennelse av at det har skjedd en krenkelse, og at krenkelse har vært alvorlig, sa Brækhus.

Misbruk av oppdragelse

Brækhus mener i likhet med aktoratet at Lommemann-saken er unik, derfor blir det ikke lett å sammenligne den med andre saker tidligere.

Han mener Andersen på en kalkulert måte har begått overgrepene og rokket ved noe av det mest sentrale i foreldres oppdragelse:

De fleste foreldre oppdrar sine barn til å være respektfulle og lydige overfor andre voksne mennesker, og å hjelpe folk som trenger hjelp. Det er den oppdragelsen Erik Andersen har utnyttet med den tilnærmingsmåten han har brukt.

Bistandsadvokat Håkon Brækhus

– Han har ikke erkjent flere forhold enn strengt nødvendig. Han har sagt at han gjerne skulle gjort noe for guttene, men her i retten har han brukt enhver anledning til å skyve ansvar over på ofrene, sier Brækhus og refererer blant annet til forklaringen hans rundt noen av forholdene:

– Om sakene fra Trøndelag sier Andersen: «Guttene grafset i bukselommene mine, de var en flokk som måtte holdes på avstand», sier Brækhus.

I morgen fortsetter bistandsadvokatene sin prosedyre, fredag begynner forsvarer sin prosedyre. Det er ventet at sluttprosedyrene avsluttes tirsdag neste uke, og at dom faller i mai/juni.

Lommemann-saken har pågått siden starten av november.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger