Hopp til innhold

Lege dømt etter rynkebehandling

Den kjemiske rynkebehandlingen endte i varige ansiktsskader. Nå er legen dømt til å betale kvinnen 220.000 kroner i erstatning.

Tone har fått hudskader etter behandlingen Exopeel

Tone, som benyttet seg av samme lege som «Anita», viser fram skjoldene i huden og det tydelige skillet hun har fått i ansiktet av behandlingen Exopeel.

Foto: Privat

Legen er den eneste i Norge som tilbyr den sterke, syreholdige ansiktsbehandlingen Exopeel.

Den 42 år gamle kvinnen så det som trygt og effektivt å benytte seg av legen. I stedet er ansiktet hennes ødelagt for livet.

Stor mengde etsende stoff

Flere hudleger og eksperter NRK har vært i kontakt med, tar sterk avstand fra produktet, fordi det inneholder store mengder av det etsende stoffet fenol.

Fenol kan, i tillegg til å drepe pigmentcellene, virke kreftfremkallende og kan være skadelig på indre organer, hjerte, lever og nyrer.

– Vi er redde for denne behandlingen fordi den inneholder fenol. Det er en sterk peelingsubstans som har eksistert i hundre år og som ble brukt veldig mye tidligere. Men det viser seg at bivirkningene og komplikasjonene har vært tildels veldig store, sier Dr Jarl Bunæs ved Klinikk Bunæs i Sandvika utenfor Oslo.

– Må «sparkle» ansiktet hver dag

– Hverdagen min består av å sparkle ansiktet best mulig, for i det hele å tørre å gå i butikken og handle, forteller kvinnen.

Peeling-behandlingen gikk inderlig galt. Stoffet etset seg så dypt inn i huden at hun mistet all farge i ansiktet.

– Jeg var så sikker på at han som lege aldri ville finne på å gjøre noe som ville skade meg.

Må betale 225.000 i erstatning

Tre pasienter klaget for noen år tilbake inn legen til helsemyndighetene, uten at det fikk konsekvenser for legen.

Nå har Oslo tingrett dømt legen til å betale 42-åringen 225.000 kroner i erstatning. Men for henne er skadene uopprettelige.

– Toget er jo kjørt for min del, jeg kan aldri få tilbake det ansiktet jeg hadde før. Jeg unner ingen å gå gjennom det helvetet som jeg har vært igjennom.

– Har ventet på problemene

Bunæs forteller at bivirkningene av denne behandlingen er velkjent.

– Vi vet at man kan ende opp med et helt hvitt ansikt, fordi det virker tosisk på melaninen i huden, og man kan ende opp med arr, forteller Bunæs.

Han sier han har ventet på at problemene skulle dukke opp.

– Metoden er egentlig gammeldags, fordi de fleste har gått bort fra den. Peeling med fenol brukes heller ikke mye i utlandet lenger, mener Bunæs.

– I det amerikanske rettsvesenet står advokatene utenfor klinikkene og venter på misfornøyde kunder

Jarl Bunæs

– Hvorfor tror du det finnes leger som tilbyr dette i Norge?

– Jeg har i grunnen aldri skjønt det. Jeg tror den legen har måttet vurdere risikoene ut fra, selvfølgelig gode resultater innimellom. Men jeg synes personlig at resultatet ser unaturlig ut.

– Behandlingen er lovlig

Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, påpeker at behandlingen er lovlig, brukt på riktig måte.

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou mener det er legens oppgave å veie de mulige fordeler opp mot risikoen for behandlingen.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Retningslinjene fra Statens helsetilsyn har vært at lista skal ligge ganske høyt for denne typen skjønnhetsbehandling, som folk oppsøker helt frivillig.

– Er lovverket strengt nok?

– Man kan ikke regulere detaljert, men norsk lov er basert på krav til forsvarlighet. Hvis det er slik at flere har fått varige skader av dette produktet, og legen fortsetter å bruke det på lik måte så må Helsetilsynet vurdere bruken, sier Schou.

Han sier imidlertid at om en lege velger å bruke et slikt produkt, som er uregulert i Norge, har de en særskilt plikt til å informere om mulige bivirkninger.

– Jeg angrer som en hund!

En av de andre kvinnene sier hun har gått gjennom depresjoner, vært sykmeldt fra jobben, og har også slitt med hjerteproblemer - noe hun mener kan skyldes behandlingen med Exopeel.

Hun mener legen ga mangelfull informasjon forut for behandlingen.

– At dette er gjennomført av en lege i Norge, synes jeg er ufattelig, forteller Tone.

Tone fikk bivirkninger etter behandlingen Exopeel

Tone mener hun fikk for lite informasjon om bivirkningene før behandlingen.

Foto: Privat

Kvinnen opplevde å miste pigmentene i ansiktet, hun har store skjolder og blir flekkvis brun. Hun frykter hun har ødelagt ansiktet for all tid.

– Jeg angrer som en hund! Det er altfor mange farer ved dette som jeg ikke fikk beskjed om. Nå ville jeg mye heller hatt tilbake de rynkene enn å gå gjennom dette.

Kvinnen benyttet seg av samme lege som «Anita» og synes det er sjokkerende at Helsetilsynet ikke har stoppet ham i å utføre flere behandlinger.

Legen har etter kvinnenes behandlinger endret informasjonsmateriellet slik at han har tatt med at pasientene kan risikere varig pigmenttap.

Legens advokat hadde tirsdag kveld ikke anledning til å kommentere dommen videre.

– Alltid en fare for bivirkninger

– Uansett hvilken peeling-type man bruker, så kan man få komplikasjoner. Men fenol er helt klart det farligste, forteller Bunæs ved Klinikk Bunæs.

Han mener bruken av stoffet må reguleres fra myndighetenes side.

Schou mener imidlertid det er opp til den enkelte lege å vurdere risikoen i dette tilfellet.

– Har man rett til å ta sjansen?

– Det er alltid en fare for at man kan få bivirkninger, det gjelder forsåvidt alle legemidler. Det som blir legens oppgave blir å veie de mulige fordeler opp mot risikoen for skader, sier han.

Les mer:

Les også:

AKTUELT NÅ