Hopp til innhold

Flere og flere setter barnetrygden til side

Flere og flere foreldre setter barnetrygden på sparekonto. Fire av ti foreldre sparer mer enn 500 kroner til barna hver måned. Men ikke alle har råd til å spare.

Video nsps_upload_2010_3_9_22_30_4_348.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Mange setter barnetrygden på sparekonto.

En undersøkelse Synovate har gjort for DnB NOR viser at 40 prosent av norske foreldre sparer over 500 kroner, mer enn halve barnetrygden, til hvert av barna sine hver måned.

Til studier og etablering

Flere foreldre NRK har snakket med sier de tenker pengene kan komme godt med for barna senere i livet.

– Ja, jeg sparer barnetrygden. Jeg tenker på fremtiden til barna. Kanskje spesielt til store ting senere i livet. Når han skal etablere seg, og studere, sier mor Ellinor Mehl.

Mer penger på bok

Undersøkelsen viser en kraftig oppgang i sparingen i forhold til i fjor. Det lave rentenivået har bidratt til å øke sparingen. Dermed får barna mer penger på bok.

Sidsel Sodefjed Jørgensen

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR.

– Folk har fått mer å rutte med. Da tenker jeg spesielt på de som har boliglån. De har mye mer igjen hver måned måneden enn da rentene var høyere, og store deler av dette går til egensparing - og til sparing til barn, sier forbrukerøkonom Sissel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Men ikke alle har råd til å fylle opp barnas bankkonto.

– Det er en gruppe som er enslige, og kun har en inntekt. De har ikke anledning til å sette av så store beløp. De trenger faktisk pengene hver måned, sier Jørgensen.

Mange setter barnetrygden på sparekonto. Da kan man reise spørsmål om de har behov for denne offentlige støtten.

– Det er ingenting i denne undersøkelsen som tyder på at ikke de trenger barnetrygden. For det er store variasjoner i utgiftene gjennom barne- og ungdomstiden, sier Jørgensen.

Hun mener det er fornuftig å sette av litt penger, for å spare opp til topper som kan komme.

– Det kan handle om nytt ski-utstyr eller penger til andre fritidsaktiviteter. Mange tenker på konfirmasjon og sertifikat. Det viser seg at mange tenker langsiktig på disse pengene, men likevel at de er lett tilgjengelig på sparekonto, forklarer hun.

Vil behovsprøve barnetrygden

Venstres nestleder Trine Skei Grande synes det er flott at foreldre har muligheten til å spare til sine barn.

– Men vi ser at vi har en støtteordning i barnetrygden som fordeles veldig jevnt. mens vi vet at de som mottar den har veldig ulik økonomi. Vi burde nok gjort en del grep for å gjøre barnetrygden mer rettferdig. Slik at vi kan gi alle muligheten til å kunne prioritere barna sine, sier Grande.

Hun ønsker en type inntektsgradering eller en annen mekanisme som fordeler barnetrygden mer rettferdig enn slik den blir i dag.

AKTUELT NÅ