Hopp til innhold

- KrF må bli åpnere eller krympe

- Hvis KrF-nestleder Inger Lise Hansens utspill om et åpnere parti ikke får gjennomslag, kan partiet bli enda mindre, advarer partiets historiker.

Kåre Olav Solhjell

Kåre Olav Solhjell skrev boka om Kristelig Folkepartis historie i 2008.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

I går foreslo KrFs nestleder Inger Lise Hansen å modernisere partiet, bl.a. gjennom ny Israel-politikk og støtte til borgerlige homofile ekteskap.

LES: KrF-nestleder vil ha ny Israel-politikk

- Fordi partiet er lite

Konfrontasjonen i Kristelig Folkeparti måtte komme fordi partiet er så lite, mener Kåre Olav Solhjell. I 2008 skrev han boka om KrFs historie i forbindelse med partiets 75-årsdag.

I januar i år fikk KrF bare 4,4 prosents oppslutning på Norstats meningsmåling for NRK. Det er den dårligste oppslutning for partiet som noen gang er registrert.

LES: Tidenes dårligste oppslutning for KrF

- Hvis hun ikke får støtte fra brede grupper i tillitsvalgtsapparatet, kan det komme et tilbakeslag. Da kan det gå veldig lenge før partiet får den fornyelsen mange har ventet på, sier Solhjell.

- Helt siden 1980-tallet har det vært tydelig hvilken vei utviklingen har gått: Partiet har minket samtidig som partiets velgergruppe i folket har minket, slår Solhjell fast.

- Ikke museumsvokter

Mye tyder på at Inger Lise Hansen har støtte nedover i partiet. KrF må vekk fra rollen som museums­vokter, mente partiets lokalpolitikere som var samlet i Stavanger denne helga.

Ledelse og lokalpolitikere startet der arbeidet med partipolitikken fram til neste valg.

- Vi skal våge å slippe til en raus debattakultur, sier lederen for KrFs strategiutvalg, Dagrun Eriksen.

- Alle må få lov å stille spørsmål uten å bli dømt ut av partiet. Hvis vi kan klare det, ser jeg konturene av et kjempespennende parti, sier Eriksen.

LES: - Hun har skutt partiet i begge beina

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger