Hopp til innhold

Kjente til soldatenes bortføring i et halvt år

Norske myndigheter har i nesten et halvt år visst om at to norske elitesoldater hjalp til da Khalid Skahs to barn ble smuglet ut av i Marokko.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Utenriksdepartementet ble kjent med saken like etter at aksjonen var i gang og varslet Justis- og Forsvarsdepartementet.

– Da vi ble kjent med dette etter at aksjonen var i gang så undersøkte vi disse opplysningene, samlet sammen disse og videreformidlet dette til Forsvars og Justisdepartementet, sier underdirektør ved Utenriksdepartementet Ragnhild Imerslund til NRK

– Dette er en kompleks sak

Først nå starter Forsvaret granskning av saken.

– Det er en kompleks sak, og noe som eventuelt har foregått på fritiden til folk, og da er det vanskelig for forsvaret å ha fullstendig oversikt, men dette er en sak det har blitt jobbet med, men som har tatt lang tid, sier major Christian Øverli.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ønske ikke å uttale seg om hva som skjedde da barna til Anne Cecilie Hopstock og Khalid Skah ble smuglet ut av Marokko.

Vet hvem soldatene er

I dagens VG kom det frem at to norske spesialsoldater hjalp til med å smugle Khalid Skahs barn ut av Marokko i juli i fjor.

De to offiserene, som er tilknyttet Marinejegerkommandoen, skal ha deltatt i den private aksjonen på oppdrag fra Skahs norske ekskone Anne Cecilie Hopstock.

Det var mens barna var i ambassaden at de to spesialsoldatene reiste inn i Marokko med det oppdrag å få smuglet ut Skahs barn. Barna er både norske og marokkanske statsborgere.

Forsvaret skal etter det NRK erfarer vite hvem disse to er.

– Dersom det avdekkes at det har forekommet brudd på de strenge krav som stilles til personellet i våre spesialavdelinger, vil Forsvaret se svært alvorlig på dette, sier oberst Petter Lindqvist i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Statsråden ansvarlig

Flere forskere NRK har vært i kontakt med sier at Norske militære kan ikke påta seg private oppdrag utenlands uten at dette er klarert med forsvarsledelsen.

– Det er allment kjent hvilke regler som gjelder, og det er statsråden som konstituelt ansvarlig, sier Kjell Inge Bjerga, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Tidligere har Marokko bedt norske myndigheter om å granske hvordan Khalid Skahs barn kunne ta seg fra Marokko til Norge.

AKTUELT NÅ