Hopp til innhold

PR-rådgiver drømmer om regjeringsmakt

Tidligere Høyre-rådgiver John Ragnar Aarseth drømmer om retur til regjeringskontorene. Men han nekter å si hvem han har lobbyert for på veien.

John-Ragnar Aarset

VIL TILBAKE: John Ragnar Aarseth sier han bare har tatt en pause fra politikken.

Foto: NRK

Erna Solberg

HEMMELIG KUNDELISTE: Dersom partileder Erna Solberg (H) skal ha med John Ragnar Aarseth i en eventuell regjering om fire år, er det kke sikkert hun får høre om hans hemmelige kundeliste.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix
President Barack Obama

SKEPTISK: President Barack Obama har tidligere uttrykt seg skeptisk til USAs store lobbybransje. USA har blant annet innført strenge regler for sidebytte.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Scanpix/AP

John Ragnar Aarseth var Høyre-leder Erna Solbergs høyre hånd i årevis. Blandt annet da Solberg var kommunalminister i Bondevik II-regjeringen. I mars i fjor bestemte Aarseth seg for å ta det han selv karakteriserer som en skikkelig pause fra politikken.

Les også: PR-bransjen kjøper opp politikarar
Les også: Ønsker strengere PR-regler
Les også: Skreddersydd saksforbud for PR-Hanssen

Skrittet var kort til PR-byrået Gambit Hill & Knowlton. Der bruker han sin kunnskap på blant annet lobbyvirksomhet for og PR-rådgivning til kunder som har råd til å betale for spesialrådgiverens kompetanse.

Aarseth innrømmer imidlertid at han ikke utelukker en retur til regjeringskontorene dersom valgvinden snur om fire år, og partiet fortsatt ønsker å bruke hans kompetanse.

Hemmelige kundelister

Dersom drømmen oppfylles, sier Aarseth at han ikke vil offentliggjøre listen over hvem han har lobbyert eller drevet PR-virksomhet for i årene som spesialrådgiver.

Dermed kan ingen ettergå om Aarseth eventuelt lar seg påvirke av noen av sine nåværende kunder i en eventuell regjering.

– Jeg må svare det samme som jeg må svare i dag: At jeg ikke kan gå ut med hvilke kunder jeg har. Generelt kan jeg imidlertid si at jeg jobber både med statlige, fylkeskommunale og kommunale virksomheter, samt med private aktører, sier Aarseth til NRK.

Kjenner ikke bindingene

Forsker Anne Therese Gullberg har fulgt PR-bransjen i en årrekke. Hun synes det er svært problematisk at vi ikke får vite hvem PR-rådgivere har jobbet for når de kommer tilbake i maktposisjoner.

– Problemet med det er at vi ikke vet hvilke bindinger de har. Dermed vet vi heller ikke om de vil være med å ta beslutninger som kommer tidligere klienter til gode. Jeg tror nok ikke PR-rådgivere som går inn i politkken bevisst ønsker å gi fordeler til tidligere klienter, men jeg tror at de kanskje mer ubevisst kan komme til å blande roller på en meget uheldig måte.

Aarseth er ikke den eneste som kan komme i denne dobbeltrollen.

Kjøper opp politikere

I flere artikler har NRK satt søkelyse på det problematiske i at stadig flere med bakgrunn i korridorene til den politiske makten her i landet, velger å melde overgang til PR- og lobbyvirksomhet.

Den kanskje mest omtalte overgangen i så måte var tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssens overgang til det nystartede PR-byrået First House.

Tirsdag skrev NRK at de nærmeste politiske rådgiverne til Erik Solheim, Dagfinn Høybråten og Trond Giske også har gått til PR-byråer som skryter av at de flytter makt (se liste over alle overgangene nederst i saken).

Video nsps_upload_2010_1_26_21_17_16_521.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Even Westerveld og Trine Lie Larsen har gått frå politikk til PR.

Høybråtens rådgiver Even Westerveld jobber blant annet som rådgiver for PR-byrået Geelmuyden.kiese samtidig som han er møtende vararepresentant for KrF på Stortinget. Det mener han er uproblematisk.

– Jeg driver ikke direkte lobbyvirksomhet mot politikere, men gir råd til ulike aktører om hvordan de kan nå frem i politikken. Jeg ser ikke noe prinsipiellt galt i det, sier Westerveld til NRK.

Amerikanske forhold

I USA har man mer og lenger erfaring med lobbyister og PR-rådgivere. Der har man et strengt regelverk som skal sikre at folk som går fra politikken til PR-bransjen eller omvendt, ikke kommer i habilitetsproblemer i sitt nye virke.

Der sier regelverket blant annet at lobbyister og PR-rådgivere som går til politikken, eller politikere som går inn i PR-bransjen, får en karantene på to år mot å jobbe med temaer som man arbeidet med i sin forrige jobb.

Les hele regelverket her (ekstern lenke)

Det regelverket mener Aarseth er alt for strengt for Norge. Han mener Norge er et mer gjennomsiktig samfunn som overflødiggjør de rigide og strenge reglene man opererer med i USA.

AKTUELT NÅ