Hopp til innhold

Varsler ekstremvær i nord

Ekstremværet «Ask» nærmer seg norskekysten. Tirsdag vil sterk storm, 30 meter i sekundet, slå inn over Nord-Norge.

Storm

Full storm med bølger som slår mot en molo på Trøndelagskysten.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

- Høytrykksituasjonen er forbi i hele landet nå, og denne stormen vil gi en skiftende værtype i tiden fremover, sier Statsmeteorolog Arild Mentzoni til NRK.no.

Arild Mentzoni

Statsmeteorolog Arild Mentzoni.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Ekstremt vær

Meteorologisk institutt melder at et kraftig lavtrykk i Norskehavet vil gi svært sterk sørvestlig vind i hele Nord-Norge. .

- Vi kaller det ekstremvær når vinden overskrider full storm. Vi sender ut ekstremværvarsel for å forberede lokalmyndighetene og redningstjeneste på å møte det som måtte komme av skader, og for at de kan forebygge skader, sier Arild Mentzoni.

LES: Liste over norske ekstremvær

Sterk storm

- Tirsdag ettermiddag og kveld ventes det sørvestlig full storm, 25 meter i sekundet, i Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Utsatte steder kan vinden komme opp i 30 sekundmeter, og dermed gi sterk storm, sier statsmeteorologen.

I tillegg kan de komme vindkast som er enda sterkere enn dette. Det er ofte i disse vindkastene skader på bygninger og natur forekommer.

- Utover kvelden og hele natta flytter stormen seg mot Øst-Finnmark som også kan vente seg søvestlig full storm. Også her vil det være sterk storm utsatte steder. Vinden vil minke utover onsdag morgen, sier Mentzoni.

Også i Trøndelag og på Nord-Vestlandet vil det blåse en del tirsdag ettermiddag og kveld, men vindstyrken vil ikke komme opp på ekstremværnivå. I Trøndelag vil det trolig blåse opp til liten storm.

Sjekk været der du er, på Yr.no .

- Hold deg inne

- Når det er såpass mye vind bør man definitivt ikke være ute eller oppsøke de mest utsatte stedene. Det er rett og slett farlig vær, sier statsmeteorolog Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han oppfordrer også folk til å surre fast løse gjenstande som står ute eller få tingene inn i hus.

- Folk må også være forberedt på at uværet kan påvirke offentlig transport som hurtigbåter og ferjer, sier Fjukstad.

Mildere i hele landet

Det vil bli forbigående mildere over hele landet. Og vi kan vente oss snø og sludd langs hele kysten.

- Men onsdag vil vinteren fortsette og det blir det igjen kaldere i hele Norge, sier Mentzoni.

LES OGSÅ: De årene det var så kaldt

AKTUELT NÅ