Hopp til innhold

130.000 tonn dansk avfall på vei til Norge

I disse dager sendes opp mot 130.000 tonn miljøfarlig avfall fra Danmark til avfallsdeponiet på Langøya utenfor Holmestrand.

NOAH

130.000 tonn miljøfarlig dansk avfall skal hit, til NOAHs avfallsdeponi på Langøya utenfor Holmestrand.

Foto: NOAH / NRK

Opprydningen etter Det Danske Stålvalseværk (DDS) er i gang i Fredriksværk på Sjælland i Danmark. Før jul ble en skipslast med 3400 tonn miljøfarlig avfall sendt til anlegget til Norsk avfallshåndtering (NOAH) på Langøya, skriver sn.dk .

Adm. direktør Carl Hartmann, Noah AS

Administrerende direktør Carl Hartmann i NOAH.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Administrerende direktør Carl Hartmann forteller at NOAH vant anbudskonkurransen om å motta avfallet fra DDS i høst.

– Det er spennende når vi er ute og konkurrerer, og vinner en kontrakt på denne måten. Men utfordringen er at vi skal være både blåruss og ta hensyn til de miljømessige sidene samtidig, sier han.

30 skipslaster med avfall

Ifølge kontrakten skal avfallsdeponiet på Langøya motta rundt 100.000 tonn avfall, der halvparten kategoriseres som lettere forurenset og resten farlig avfall.

Ifølge Hartmann har kontrakten en bruttoverdi på rundt 25 millioner kroner, og siden det er en engangskontrakt så kan den betegnes som stor for anlegget på Langøya.

Erik Valentin Hansen, direktør for A. Henriksen Shipping A/S, sier til sn.dk at danskene skal sende opp mot 130.000 tonn avfall til Norge, fordelt på rundt 30 skipslaster.

Arbeidet med å sende avfallet til Langøya ventes å være ferdig i mars.

Viktig at får riktig behandling

Rådgiver Christine Karlsen i Bellona

Rådgiver Christine Karlsen i Bellona.

Foto: Bellona

Rådgiver i Bellona, Christine Karlsen, sier at det å sende farlig avfall fra et land til et annet er greit, så lenge det får god behandling.

– Det er en myte om at alle varer i et marked kan flyttes over grenser, mens avfall skal man behandle der det oppstår. Det viktigste er at det blir behandlet på en forsvarlig og riktig måte, sier Karlsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ