Hopp til innhold

Skal seile mer, men mangler støtte

Ubåtene har fått beskjed om å seile mer i Nord-Norge. Der mangler de samtidig viktige støttefunksjoner på land - ett år etter at marinebasen Olavsvern i Tromsø ble lagt ned.

Ubåt
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

– De norske ubåtene er diesel-elektriske, de har batterier som må lades grundig hver fjerde eller femte uke. Det kan vi ikke gjøre i Nord-Norge lenger og det er selvfølgelig en stor ulempe for oss, sier kommandør Erik Bøe som er sjef for ubåtvåpenet.

Olavsvern

Den nedlagte marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø.

For ett år siden stengte dørene ved marinebasen Olavsvern i Tromsø. Basen var en av to i Norge med fjelldokk, verksteder, fagfolk og utstyr til å vedlikeholde ubåtene. Basen ble også brukt av andre marinefartøy - både norske og allierte.

– Det var et unikt baseopplegg, sier Erik Bøe til NRK.no.

– Trenger et samlingspunkt i nord

Nå er hovedbasen Haakonsvern i Bergen alene igjen. Sjefen for ubåtvåpenet sier han respekterer Stortingets avgjørelse om å stenge Olavsvern.

Kommandør Erik Bøe ved Haakonsvern i Bergen

Kommandør Erik Bøe.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

– Den avgjørelsen er tatt. Min jobb nå er å få fram at vi fortsatt trenger et samlingspunkt i nord og infrastruktur til å få gjort nødvendige vedlikehold, sier Bøe.

Regjeringen har som uttalt mål å prioritere Nord-Norge og øke tilstedeværelsen også med marinefartøyer her.

– Det har vi også lyst til å gjøre, mannskapene trives nordpå og synes det er interessant å seile der. Hvis vi får på plass de nødvendige støttefunksjonene håper jeg vi kan seile enda mer i Nord-Norge, sier Bøe.

Han håper at en godt ustyrt flytekai som i dag ligger på nedlagte Olavsvern i Tromsø kan flyttes til Ramsund orlogsstasjon helt nord i Nordland.

– Det kan gi oss ladekapasitet og annen infrastruktur som ikke blir fullgodt, men absolutt blir til å leve med.

Ikke viktig hvor det er

Ombord på ubåten KNM Utvær sier kaptein og skipssjef Kay Norheim at han savner et fast holdepunkt nordpå.

– Det vi trenger er et sted i Nord- Norge som vi kan bruke og som har alle fasilitetene vi trenger. Om det er Olavsvern eller et annet sted er egentlig likegyldig for oss. I dag har vi ikke det.

Om bord på ubåt

Kaptein og skipssjef på KNM «Utvær», Kay Norheim.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ