Hopp til innhold

Ubåter kan bli kjempeinvestering

Om noen år går dagens norske ubåter ut på dato og politikerne må avgjøre om Norge skal kjøpe nye til 3-4 milliarder kroner stykket eller legge ned ubåtvåpenet.

Om bord på ubåt

- Å lete etter oss, er som å lete etter nåla i høystakken, sier skipssjef Kay Norheim.

Foto: NRK

– Å finne oss i havet er nesten umulig, sier ubåtkaptein Kay Norheim.

Hør reportasjen fra nyhetsmorgen her: Nye ubåter

Viktig våpensystem

– Ubåter er et strategisk viktig våpensystem for Norge. Det er unikt ved at det kan holde seg skjult og har en enorm ildkraft, noe som vil skremme enhver fiende fra å plage Norge sjøveien, sier kontreadmiral Arne Røksund i Forsvarsdepartementet.

Han leder arbeidet med å finne ut hva Norge skal gjøre når dagens seks ubåter av Ula-klassen har brukt opp levetida i 2020.

Neste år kommer trolig en utredning med tre alternativer: Anskaffe nye ubåter, forlenge levetida på de vi har – eller legge ned ubåtvåpenet, slik danskene har gjort.

– Norge har en helt annen strategisk beliggenhet og helt andre havområder enn Danmark, sier Arne Røksund.

Elektriker om bord på ubåt.

Elektriker Roger Hilleren om bord på KNM Utvær

Foto: NRK

Hør hele intervjuet fra Nyhetsmorgen her: Børresen om ubåter

Gammel teknologi

Om bord i ubåten KNM Utvær er det trangt om plassen. Bedre blir det ikke av at datautstyret og annen teknologi er utvikla på sytti- og åttitallet og dermed tar stor plass.

Førsteelektriker Roger Hilleren følger med på et instrumentpanel som dekker hele veggen fra dørken til taket.

– Med dagens datateknologi kunne dette nesten fått plass i en bærbar PC. Da kunne vi brukt den sparsomme plassen om bord til noe annet, sier Hilleren, mens en annen av mannskapet ligger på en madrass på gulvet like bak og prøver å slappe av på frivakt.

På over 200 meters dyp øver ubåten på å ikke bli oppdaga av den nye fregatten Otto Sverdrup – som leiter etter den rundt åtti nautiske mil vest av Røst i Lofoten.

Økt russisk nærvær

– Å lete etter en ubåt er som å lete etter nåla i høystakken. Bare det ryktes at det er en ubåt i et havområde, vil fiendtlige overflatestyrker tenke seg nøye om før de går inn i området, sier skipssjef Kay Norheim på KNM Utvær.

Forsvaret merker at russerne er mer tilstede i norske nærområder enn på lenge.

– De mer mer aktive i Barentshavet og norskehavet, de sender strategiske bombefly på lange tokt og er også på plass med strategiske ubåter, sier kommandør Lars Saunes ved Fellesoperativt hovedkvarter i Bodø til NRK.

– Samtidig er det viktig å understreke at vi militært sett aldri har hatt et bedre forhold til russerne. De deltok i fjor på en felles øvelse med amerikanerne og oss, og det er et godt personlig forhold mellom offiserer i den russiske nordflåten og oss.

Bilde av Kongen

Kongen er med KNM Utvær på 200 meters dyp utenfor Lofoten.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ