Hopp til innhold

Slik blir Norge 2009 til 2013

Dette legger regjeringen frem klokken 15.00.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen

HARDE FORHANDLINGER: Vinneren av nattens forhandlinger mellom Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) er utvilsomt mannen i midten.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er enige om hovedretningen for Norge i neste stortingsperiode.

Les også: SV på asyl-smell i Soria Moria II
Les også: Regjeringsplattformen er klar

Lokalsykehusenes skjebne klar

Regjeringen har blitt enige om å åpne for litt større bruk av private aktører innen helsevesenet. De har også gått med på Senterpartiets krav om at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Det er imidlertid ikke sikkert lokalsykehusene i Norge skal tilby de samme tjenestene som i dag. Dette skal, ifølge kilder NRK har snakket med, utredes nærmere. Etter det NRK erfarer kan det bety at man vurderer å legge ned akuttmedisin og fødeavdelinger ved flere lokalsykehus.

Kontantstøtten videreføres

Etter det NRK erfarer blir ordningen med kontantstøtten videreført. I løpet av de neste fire årene vil støtten til barn fra to til tre år forsvinne, mens støtten til ettåringene vil fortsette.

Senterpartiet har ønsket å heve summen til ettåringen, men det er ikke kjent om de får gjennom det. Uansett betyr det en delvis seier for Senterpartiet som får videreført deler av kontantstøtteordningen.

SV fikk juling

SV skal ha tapt på en rekke store saker i forhandlingene. Det er liten tvil om at de er partiet som må bryte flest valgløfter.

Ifølge Dagsavisen har SV argumentert hardt for at manglende oppslutning i valget bør gi større innvirkning på regjeringens politikk i neste periode. Det øret har ikke regjeringens desiderte tungvekter, Arbeiderpartiet, villet høre på.

Video nsps_upload_2009_10_7_11_11_36_3401.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her lover Kristin Halvorsen vern av Lofoten og Vesterålen.

Blant annet har NRK snakket med kilder som bekrefter at SV har måttet gå tilbake på kravet om varig vern av Vesterålen og Lofoten. Dette var ett av de sentrale løftene partiet ga velgerne i valgkampen.

Miljødropset

Miljø og klima har imidlertid ikke blitt helt nedtonet. Regjeringen kommer til å jobbe mot å kutte norske utslipp av CO2 med mellom 20 og 40 prosent innen 2020 dersom dette har innvirkning på internasjonale utslippsavtaler.

Statens forurensingstilsyn skal også få nytt navn, Direktoratet for klima og forurensing, og miljøverndepartementet skal få mer styring med klimapolitikken.

Skjerper asylpolitikken

SV har, ifølge kilder NRK har vært i kontakt med, også måttet bite i gresset når det gjelder ønsket om en rausere asylpolitikk. Tvert imot skal regjeringen har ha kommet til enighet om en innstramming. Ap har gått gjennom det kilder i partiet kaller en radikal innvandringspolitikk med kraftige tiltak spesielt overfor identitetsløse flyktninger. Her skal det blant annet åpnes for mer bruk av internering og hjemsendelse.

De flyktningene som velger å samarbeide med norske myndigheter skal sikres rask saksbehandling.

For å få familiegjenforening må én av partene ha arbeidet i Norge i fire år.

Kanskje det mest oppsiktsvekkende er at regjeringen går inn for å opprette institusjoner for barn i hjemlandet, for eksempel i Afghanistan. Dette slik at man kan sende mindreårige asylsøkere til hjemlandet.

Erfaringene fra blant annet Nederland er at mange av disse barna er såkalt ankerbarn, det vil si at familien sender barna i forveien for siden å kreve familiegjenforening i Norge. Erfaringene tilsier at mange av barna blir hentet på flyplassen av foreldrene dersom de sendes tilbake til hjemlandet for å bo på barnehjem.

Arbeiderpartiet har vært klare på at de vil ha en klart definert eldre- og asylpolitikk på grunn av konkurransen om velgerne med Fremskrittspartiet.

SVs ønske om å trekke norske styrker ut av Afghanistan har heller ikke blitt tatt til følge, men partiet skal ha fått videreført kravet om at norske styrker ikke skal brukes sør i landet.

Ifølge politisk kommentator Magnus Takvam i NRK, skal partiet også ha fått inn en setning i samarbeidsdokumentet lærertetthet som SV er svært fornøyd med.

Tapte rovdyrsaken

Senterpartiet har også måttet vike i én av sine store kampsaker; rovdyrpolitikken.

NRK erfarer at dette også har vært én av punktene som ble heftig diskutert natt til onsdag. Resultatet skal være at regjeringen går inn for at det fortsatt skal finnes ulv i norsk fauna, og at man skal utrede jerv- og bjørnebestanden skal utredes nærmere.

Storebror er vinneren

Den store vinneren i regjeringsforhandlingene er Arbeiderpartiet. De har fått gjennomslag både for å utsette beslutningen om oljeboring i Lofoten og Vesterålen til forvaltningsplanen er klar neste høst.

De har også vunnet frem når det gjelder krav om å videreføre dagens skattenivå, samt å ha en klart definert eldre- og asylpolitikk.

AKTUELT NÅ