Hopp til innhold

– Fosterbarna bør kreve erstatning

Barn som stadig måtte flytte til nye fosterhjem kan kreve erstatning for en ustabil oppvekst. Det sier advokat Einar Drægebø, som ledet den første barnehjemsgranskingen i Norge.

Barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

NRK Brennpunkt avdekket denne uken at tusenvis av barnevernsbarn flytter fra sted til sted, og at mange ender opp uten en familie å kalle sin. Dette skjer selv om barna etter loven har krav på stabil omsorg.

– Hyppig flytting kan utgjøre omsorgssvikt i seg selv, og konsekvensene kan utløse krav på erstatning, sier advokat Einar Drægebø til NRKs Her og Nå.

Drægebø ledet barnehjemsgranskingen i Bergen, som utløste en nasjonal og flere kommunale granskinger, og førte til flere erstatningsordninger. Men disse ordningene omfatter ikke barn som er vokst opp i fosterhjem.

– Fosterbarna bør i stedet prøve sakene sine for retten, sier leder Kai Stene i Prosjekt Oppreisning, nasjonalt ressurssenter for barnevernsofre.

Stadige flyttinger undergraver hovedmålet i barnevernloven om trygg og stabil oppvekst, mener han.

Bør reise sak

– Det at fosterforeldre kan si opp kontrakten, og det at biologisk foreldre kan få barnet tilbake, er i seg selv et uttrykk for manglende stabilitet, sier Stene.

Han mener flere fosterbarn vil ha godt grunnlag for å reise sak, og at det er prinsipielt viktig å gjøre det.

– Det er viktig å få prøvd rettslig hva som er tilstrekkelig omsorg, og hvor mange flyttinger barna skal tåle, mener han.

Landsforeningen for barnevernsbarn tror det vil komme mange erstatningskrav fra fosterbarna.

– Fratas godt voksenliv og muligheter

– Stadige flyttinger frarøver barna muligheten til et godt voksenliv, sier organisasjonssekretær Maria Reklev til NRKs Her og Nå.

– Alle skolebyttene går ut over utdanningen. Flyttingene fratar også barna mulighet og evne til å knytte seg til andre.

AKTUELT NÅ