Hopp til innhold

Dårlig kunnskap om førstehjelp

Sju av ti har elendig kunnskap om førstehjelp på barn, viser undersøkelse.

Førstehjelp.
Foto: Røde Kors

Det er behov for mer kunnskap i situasjoner der man finner barn som er bevisstløse eller er kritisk skadd, sier fagsjef Aage W. Karlsen i Norsk Luftambulanse til Dagbladet.

Les også: Gode førstehjelpsråd

Les også: Husker du hva du skal gjøre?

Krever andre teknikker

Det er Codan Forsikring som har gjennomført undersøkelsen i samarbeid med Norsk Luftambulanse.

Karlsen forklarer at førstehjelp på barn krever andre teknikker enn det som skal brukes på voksne. Han er bekymret over det lave kunnskapsnivået.

- Barns problemer er annerledes enn voksnes. Hvis en voksen i 50-årene faller om, skyldes det ofte hjerteinfarkt. Men hvis et barn gjør det, er det kanskje utsatt for kvelning. Det er ofte forskjellige årsaksforhold, forklarer han.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det er barn og unge som skader seg mest, og fritidsulykker kommer høyt på statistikken.

Etterlyser tiltak

Ulykkesstatistikken i 2009 er skremmende. Hittil i år har vi sett en voldsom økning i antall redningsaksjoner.

Drøyt halvveis i 2009 har Norges Røde Kors deltatt i 556 søk og redningsaksjoner, det er 230 flere rapporterte aksjoner på bare to år.

Telemark og Buskerud topper årets statistikk.

Les også: Her er det flest redningsaksjoner

Les også: Økning i Sogn og Fjordane

Les også: Ti mennesker drukner hver måned

Nå ber Røde Kors myndighetene om å sette inn tiltak for å redusere tallet.

- Jeg oppfordrer myndighetspersoner, frivillige og andre naturvante til å ta ansvar for å informere om hva man må ta hensyn til for å forebygge ulykker når man ferdes langs fjord og fjell, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Han viser til at mange slike aksjoner har klar sammenheng med at turister og nordmenn ikke er klar over farene som er knytta til å ferdes i naturen.

For dårlig kledd

Senest denne uka måtte Røde Kors rykke ut på grunn av at turister var dårlig forberedt på fjellturen de hadde begitt seg ut på.

Natt til torsdag ble åtte nederlandske turister hentet ned fra Besseggen av frivillige i Røde Kors Hjelpekorps kun ikledd shorts og skjørt.

Les også: Turister fraktet ned fra Besseggen

AKTUELT NÅ