Hopp til innhold

Mark og e.coli i fiskemottaket

Du trodde kanskje at norsk fisk er langt renere enn all annen fisk? Norges største eksportør av klippfisk har hatt både mark og e.coli i et fiskemottak. Mottaket etterforskes av politiet for ulovlige utslipp og trues med å bli stengt av Mattilsynet.

Det er funnet mark i fabrikken(FOTOMONTASJE: NRK)

Fotomontasje:NRK. Larvene er fotografert i laboratorium. Mattilsynet stengte fabrikken midlertidig da de fant larver lik disse i produksjonsutstyr som var i full drift under inspeksjon på Tufjordbruket for noen måneder siden.

Det er sommernatt i 2008 i Tufjord i Finnmark. Fjordlaks har nettopp startet produksjonen ved Tufjordbruket. Mye har forandret seg i den tidligere idyllen.

En truck kjører i skytteltrafikk og tømmer noe i sjøen.

Carl Kristian Johansen knipser og knipser. Han er hytteeier og nabo til torskemottaket.

Det lokale Mattilsynet har påvist e.coli-bakterier i vannet i fiskebruket to ganger i løpet av de to årene mottaket har vært i drift. Slike bakterier finnes ikke naturlig i fisk og er et tagn på at tarmbakterier har forurenset vannet. Det er også funnet mark i produksjonsutstyret og påtalt dårlig behandling av råstoff. De truer med å stenge fabrikken hvis de finner flere alvorlige brudd på regelverket.

Tidligere ferieparadis

Johansen frykter at hans ferieparadis er i ferd med å bli ødelagt. Karet som tømmes i sjøen tar 700 liter, og trucken kjører 18-20 turer i løpet av den første natten.

Johansen følger med de neste to augustnettene også. Utslippene fortsetter. Han tror det er fiskeslog, lever og tran som havner i den trange, grunne fjorden.

Bedriften hevder at det er salt, eller kanskje is. Roe Jenset er daglig leder på Tufjordbruket. Det har han bare vært siden 1.januar. Han avviser at det er fiskeavfall som tømmes i fjorden.

- Jeg ser et fint bilde av fabrikken og en truck. Jeg kan ikke se hva som tømmes i fjorden, og det kan heller ikke du, sier han i et intervju med NRK.

Fiskeslo tømmes i Tufjord

Trucken kjører 18-20 runder i løpet av en natt

Foto: Carl Christian Johansen

- Hele fjorden stinker

I dagene etterpå holder måkene fest i Tufjord, men de klarer ikke å ta unna all fiskeslogen og leverrestene. Folk i Tufjord klager over stank.

- Vannspeilet er dekket med fett og fiskelever. Her og der flyter det død småfisk, forteller Johansen. Han er sønn av en NRK-fotograf som eier en hytte i Tufjorden, og fant fort ut at det ville være klokt å dokumentere utslippene med fotografier.

Fuglene slår seg innimellom ned på inntaksledningen der Fjordlaks suger inn vann til bruk i produksjonen.

Mattilsynet har sagt at inntaket må ligge på dypt vann, der det er strøm og utskifting av vannet. Inntaket ligger 50 meter fra fiskebruket, og dybden er maksimalt 10 meter. 200 meter unna har Måsøy kommune gitt utslippstillatelse for kloakk.

Video nsps_upload_2009_2_14_19_28_32_175.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tufjordbruket beklager

Den nye daglige lederen på Tufjordbruket Roe Jenset sier til NRK at han beklager at det har vært så mange brudd på regelverket på Tufjordbruket. Han sier at det er hans jobb å sikre at det ikke skjer igjen.

Ansvarlig for den dårlige mattryggheten på Tufjordbruket de siste to årene er kvalitetssjef Svein Flølo i Fjordlaks. Men han svarer ikke på spørsmål, verken i intervju eller på telefon. Men han har sendt en e-post:

Fjordlaks ønsker ikke å gå inn i en diskusjon rundt det enkelte vedtak. Fjordlaks erkjenner imidlertid at det tidligere har vært enkeltepisoder ved Tufjordbruket AS som ikke har vært i tråd med regelverket. Den enkelte sak er løst fortløpende og det er en god dialog med blant annet Mattilsynet i Hammerfest i saker hvor de har tilsynsmyndighet. . Vi anser nå tidligere vedtak som historie.

Svein Flølo, kvalitetssjef i Fjordlaks

Les: Dette vil ikke Fjordlaks svare på

- Fytterakker'n

Professor og direktør ved Senteret for mattrygghet på Norges Veterinærhøgskole, Per Einar Granum, reagerer spontant når han får se bilder av kloakkutslippet i Tufjord.

Kloakkledningen i Tufjord

Slik så kloakkutslippet ut etter et uvær i Tufjord

Foto: Finnmark fylke

- Å fytterakker'n, sier han og mener mottaket risikerer en matskandale.

Han ser måker overalt. Både ved sjøvannsinntaket og ved kloakkledningen 200 meter unna. Fugl er dårlig nytt for matkvaliteten. Summen av måker, kloakk og fiskeslog er dynamitt. Fasit kan være at ren fisk blir påført sykdomsfremkallende bakterier.

Det er helt uforståelig at bedriften ikke ivaretar mattryggheten. Det er som å skyte seg selv i foten og sette det gode omdømmet til norsk fisk i fare.

Professor Per Einar Granum

For ingenting har skjedd i Tufjord. Fiskebruket fortsetter å hente sjøvann fra den grunne fjorden og slipper ut kloakk 200 meter unna. Det stinker fortsatt på varme sommerdager.

Ålesunds rikeste

Og Tufjordbruket er Norges største eksportør av klippfisk til Portugal. Eieren heter Anders Pedersen og er blant Ålesunds rikeste menn. Fiskebruket ligger på 71 grader nord og veldig avsides. Den har rundt 50 ansatte.

Anders Pedersen, Fjordlaks

Anders Pedersen

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

NRK har snakket med Roe Jenset, som har vært daglig leder i halvannen måned. Men kvalitetssjef Svein Flølo har sendt en mail der han sier at Fjordlaks ikke ønsker å gå inn i en diskusjon rundt de forskjellige forhold som er blitt påpekt av Mattilsynet i de to årene mottaket har vært i drift

- Helt greit

Mattilsynet i Hammerfest har gitt Tufjordbruket 11 varsler i de to årene mottaket har eksistert. E.coli-funnene er de alvorligste. Og alle bedrifter har plikt til å varsle dersom egne prøver påviser disse tarmbakteriene. Det har Fjordlaks ikke gjort.

Video nsps_upload_2009_2_14_19_28_32_175.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Distriktssjef Ann Mari Sørløkken i Mattilsynet i Hammerfest synes det er greit at Fjordlaks har sjøvanninntak og kloakk side om side. - De har renseanlegg og tar selv kontroller fire ganger i året, sier hun.

E.coli-bakteriene er ikke sykdomsfremkallende, men funn fører som regel til stegning likevel, fordi det er tegn på at avføring har kommet i kontakt med vann eller mat.

Det er også funnet kvitmakk eller fluelarver i produksjonsutstyret. De er i utgangspunktet ikke farlige, for de blir inaktive når fisken saltes. Men de kan sette dårlig smak på maten og avgir en ammoniakklignende lukt. Og de er en sterk indikator på mangefulle renholdsrutiner.

Varslene har ført til at Fjordlaks har sagt at feilene skal utbedres. Utslippene som hytteeierne mener foregår, blir tilbakevist av bedriften.

Ordfører i Måsøy, Ingalill Olsen sier at hun er sjokkert over forholdene i Tufjord.

LES OGSÅ: - Ville aldri servert fisk herfra

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger