Hopp til innhold

For høy radonstråling i nye boliger

En ny undersøkelse viser at én av ti nye boliger overskrider grenseverdiene for radon i inneluft. Sjekk strålingen der du bor.

Radonstråling
Foto: Tormod Strand

Les: Slik sikrer du deg mot radon

Statens strålevern har gjennomført undersøkelsen, og sier resultatet er nedslående. De mener at radonfaren ikke blir tatt på alvor.

Årlig dør om lag 300 mennesker i Norge av lungekreft som følge av høye radonkonsentrasjoner i boliger.

- Undersøkelsen bekrefter det vi har fryktet. Nye boliger blir bygget uten at kravene for å hindre inntrengning av radon blir oppfylt, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

Sjekk strålingen der du bor

- Svært bekymringsfullt

Strålevernet har vinteren 2008 gjennomført en landsomfattende kartlegging av 750 tilfeldig utvalgte boliger oppført fra og med år 2000, for å undersøke om radonkonsentrasjonen i inneluft er innenfor gjeldende grenseverdi på 200 Becquerel per kubikkmeter luft.

Kartleggingen viser at cirka én av ti nye eneboliger og rekkehus (inkludert vertikaldelte tomannsboliger) har for høye radonkonsentrasjoner. Den høyeste enkeltmålingen var på nærmere 3000 Bq/m3.

Video nsps_upload_2008_12_20_15_52_35_851.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Nye boliger inneholder for mye radon

- Dette er svært bekymringsfullt. Radonproblemet må tas på alvor både av dem som planlegger, utfører og kontrollerer nye bygg, sier Strand. Boligeiere som har fått påvist for høy radonkonsentrasjon i sin nye bolig, bør undersøke om de har krav på utbedring eller erstatning.

Tidligere beregninger har vist at hele 175 000 norske boliger overskrider anbefalt nivå for radon i inneluft.

- Vi jobber for at eksisterende boliger skal bli utbedret. Da bli det meningsløst å fortsette å bygge nye boliger med problemer, sier Per Strand i Statens Strålevern.

Må utbedre huset

NRK har snakket med en familie i Lommedalen i Bærum, som for få år siden flyttet inn i nytt hus. Lite visste de at det var alt for høye nivåer av radon i huset.

De har vært med i strålevernets undersøkelse, som viste at i stua var nivået av radon 660 Becquerel. Grensen for når myndighetene mener det er helsefare, går på 200 Becquerel.

Nå vil familien undersøke med utbygger om hvem som skal betale regningen for å utbedre huset - det kan bli dyrt.

- Jeg synes dette er skremmende, vi kan jo ikke bo i et hus som er helsefarlig, sier familien til NRK.

- Har en god sak

Statens Strålevern mener familien, og folk som er i tilsvarende situasjon har en god sak overfor entreprenør eller utbygger.

- De bor i et hus som er bygget etter år 2000, huset har utvilsomt et radonproblem, som er i strid med regelverket. Jeg vil tro de har en god sak, sier avdelingsdirektør i Statens Strålevern Per Strand.

Nå ber Statens Strålevern alle som bor i nye hus bygd etter år 2000 om å måle nivåene av radon.

- Vi trodde nye hus var uproblematiske, denne undersøkelsen viste at vi tok feil, så nå ber folk om å måle, sier Strand.

Navnet til familien som er intervjuet er tatt ut av saken i ettertid etter ønske fra de intervjuede.

AKTUELT NÅ