Hopp til innhold

FpU vil ha eliteskoler

Fremskrittspartiets ungdom mener de flinke kan bli tapere fordi de ikke får nok utfordring i dagens skole.

Ove Vanebo, Fpu

FpU-formann Ove Vanebo sier i NRK P2s Politisk Kvarter at de ønsker eliteskoler for elever som utmerker seg.

- Jeg synes det er en helt naturlig konsekvens av at vi har toppidrettsgymnas for de som er gode i sport. Det er da helt naturlig å ha skoler for de som er mest begavet intellektuelt sett, sier han i sommerprogramposten «Endelig fikk jeg sagt det…»

FpU mener de flinke kan bli tapere fordi de ikke blir utfordret nok i skolen i dag.

- Når de føler at de ikke mestrer ting fordi det er for lett eller kjedelig, kan det være direkte skadelig for folks yrkeskarriere videre, sier Vanebo.

Tror ikke på enhetsskolen

Han vil i første omgang gi elevar i det videregående trinnet en sjanse til å begynne på en egen skole for de aller smarteste.

- Hvis det i tilfeller viser seg på et tidlig tidspunkt at noen elever er ekstremt dyktige eller har problemer på skolen, så kan det være aktuelt å innføre dette også i ungdomstrinnet. Men i starten tror jeg dette passer best i videregående, så får vi se hvordan det fungerer der, sier han.

FpU-lederen mener at tanken bak den norske enhetsskolen – altså at de flinke elevene hjelper fram de svake - er en myte.

- Det kan høres veldig idyllisk og fint ut. Den norske skolen er veldig tilpasset en typisk gjennomsnittselev. Problemet er at elever som er veldig svake eller veldig flinke vil føle at de faller utenfor. Det kan skape større problemer enn at man mister den sosiale fellesarenaen hvor alle kan treffes. Det får man heller ha på andre arenaer. Skolen skal være til for læring.

Ser til naboland

Og kjem Frp i regjering trur Vanebo det raskt vi dukke opp elite-skular.

- Jeg vil se på den muligheten som veldig stor. For Frp er det likegyldig hvem som driver skolen eller hva slags skole det er så lenge pensum er godt, sier han, og legger til:

- Og hvis en privat eller offentlig skole vil drive en utdanning på høyt nivå, så vil vi gi ja-stempelet til det med en gang. Det fungerer i Sveits, Tyskland og Storbritannia, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal kunne fungere i Norge.

AKTUELT NÅ