Hopp til innhold

Ranerjakt i Gudbrandsdalen

Politiet jakter fremdeles på to menn som er på flukt etter at de tok en familie som gisler i går.

Hus Otta-ran
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Politiet leter etter en svart Audi A6 stasjonsvogn med knust bakvindu som er tettet med plast.

I mange timer holdt ranerne kvinnen og hennes datter som gisler i eget hus. Også ektemannen (54) ble kneblet og bundet da han kom hjem torsdag kveld. Store styrker jakter på ranerne natt til fredag.

Alt disponibelt mannskap ble satt inn i jakten på ranerne. Politiaksjonen fortsatte med uforminsket styrke natt til fredag.

– Væpnet politi står ved sperringer både sørover, nordover og vestover i jakten på to menn i en svart Audi A6 stasjonsvogn, sier operasjonsleder Edmund Tofthagen i Gudbrandsdal politidistrikt.

Gisler

Samtidig ble det gjort tekniske undersøkelser i huset på Otta der de to maskerte mennene i 30-årene tok seg inn ved 13-tiden torsdag ettermiddag.

Der ble en mor og en datter holdt som gisler i påvente av at mannen (54) skulle komme hjem. Hensikten var trolig å presse mannen for penger. 54-åringen omtales av Dagbladet som en lokalt kjent mangemillionær.

Før mannen kom hjem, hadde ranerne fått tilgang til en safe, der de kun fant et mindre beløp.

Kneblet og bundet

Heller ikke mannen hadde kontanter å vise til da han kom hjem og fant kona og datteren som gisler. Alle tre ble deretter bundet og kneblet før de ble låst inne i kjelleren.

Der klarte mannen etter hvert å komme seg ut gjennom et vindu og fikk varslet politiet.

– Det var en uhyggelig opplevelse. De truet oss med pistoler og hadde en framferd som gjorde at vi skjønte det var best å adlyde, sier familiefaren til gd.no natt til fredag.

Han forteller følgende om dramaet:

– Jeg ble overrumplet da jeg torsdag ettermiddag kom inn i mitt eget hus. Med pistol rettet mot meg ble jeg truet ned i kjelleren da jeg kom hjem. Der ble jeg i likhet med min kone og datter bundet med plastikk-strips. Det var en skrekkelig opplevelse.

– Som normalt

De to maskerte ranerne hadde i mellomtiden kommet seg unna før politiet fikk melding ved 18.30-tiden.

Per Kristian Hallan som bor i nabolaget til familien som ble ranet, sier til Dagbladet.no at han så de to mennene komme ut av huset og kjøre fra stedet i en mørk Audi som sto parkert flere hus bortenfor.

– De kjørte i vei som om ingenting hadde hendt. Farten var ikke spesielt høy, forteller han.

Avhør

Familien kom ikke fysisk til skade. De hadde likevel besøk av lege før de begynte å forklare seg om dramaet for politiet.

Politiet har fått en rekke tips, men disse spriker i flere retninger. Politiet vet derfor ikke hvor ranerne tok veien.

– Vi har ikke fått til noe vesentlig gjennombrudd og ingen er pågrepet, opplyser politiet.

Kardemomme

Ordfører Dag Erik Pryhn i Sel kommune sier at dramaet er helt hinsides de villeste fantasiene om hva som kunne skje i den vesle og ellers fredelige bygda.

– Vi liker å kalle oss Kardemomme by. Vi har svært lite kriminalitet her på Otta. Vi håper ikke denne hendelsen er en start på en mer alvorlig kriminalisering her hos oss, sier han til Dagbladet.

AKTUELT NÅ