Hopp til innhold

Saksøker Utlendingsnemnda

Utlendingsnemnda må i dag møte i retten fordi en 25 år gammel jente mener hun ikke fikk hjelp da hun ble tvunget til å reise til og bo i Iran.

Randi Hagen Spydevold

Advokat Randi Spydevold.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Norsk-kurdiske Menije Ravandost fra Sarpsborg er fremdeles i foreldrenes hjemland, og får ikke lov til å være tilstede under sin egen rettssak.

I forrige uke fikk hun endelig avslag på søknaden om å få møte opp personlig i retten. På telefon fra Iran forteller hun at hun føler seg sveket av norske myndigheter.

- Jeg ble så deprimert da jeg fikk nei, fordi jeg tenkte at norske myndigheter er så snille, de vil hjelpe meg. Men de ga meg ikke den sjansen, jeg fikk ikke lov til å komme tilbake til Norge. Jeg vet ikke hvorfor, sier Menije.

- Lurt av slektning

Menije og hennes søster Khadije sier de ble lurt av en slektning til å reise på ferie til hjemlandet i 2002. De forsøkte å kontakte den norske ambassaden i Tehran for å få hjelp til å komme tilbake.

- Jeg ringte til ambassaden og sa "vær så snill, hjelp meg". Men ingen hørte på meg, de la bare på røret og sa de ikke hadde tid, sier Menije.

Advokat Randi Spydevold har bistått jentene siden 2002. I fjor smuglet hun den yngste søsteren inn i Norge. Hun har i dag permanent oppholdstillatelse.

Nå saksøker Spydevold staten ved Utlendingsnemnda for ikke å ha oppfylt sin plikt til å veilede og hjelpe slik forvaltningsloven krever.

- Forskjellsbehandling

Rådgiver i Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, Jon Ole Martinsen, mener saken er et slag mot norsk rettssikkerhet.

- Hun blir mot sin vilje tatt med til Iran, og får ikke hjelp til å returnere. Hadde det samme skjedd med en ung norsk kvinne, ville himmel og jord vært i bevegelse for å få denne kvinnen tilbake, sier Martinsen.

- Det vi ser her er en forskjellsbehandling som er veldig bekymringsfull i forhold til de ungdommene som i dag lever i Norge, som er oppvokst i Norge og er like norske som deg og meg, men som ikke har sitt norske statsborgerskap, sier han.

Må holde seg hjemme

Menije forteller om de seks årene hun har levd i Iran, et liv som er fjernt fra den norske oppveksten i Sarpsborg. Nå håper hun å vinne i retten slik at hun kan komme hjem igjen.

- Jeg går ikke på jobb eller skole. Jeg har ikke noen hobby, jeg sitter bare hjemme, lager mat og passer på sønnen min. Jeg må passe på å være en god kvinne for mannen min og familien hans. Det er vanskelig for en norsk jente å bli en iransk og muslimsk dame, sier hun.

UNE ønsker på dette tidspunkt ikke å kommentere saken.

Les: Fikk ikke hjelp på ambassaden

Les: Dei ulydige

AKTUELT NÅ