Hopp til innhold

Giftig avfall på dynga

Norge er best i verden på håndtering av elektronisk avfall. Likevel er det ingen som vet hvor det blir av opptil 25 prosent av det giftige søppelet.

Søppel
Foto: Basel Action Network 2006

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Salg av elektronikk øker i stadig større deler av verden. Men de store mengdene med elektronisk avfall er et problem de rike landene overlater til de fattige.

Sendes som U-hjelp

Mye avdanket utstyr sendes ut av landet som U-hjelp.

Til afrikanske stater som Nigeria og Ghana kommer det daglig tonnevis av brukt datautstyr i containere.

Brenner avfall

I Nigeria brennes elektronisk avfall under åpen himmel.

Foto: Basel Action Network 2006

Bare en liten del av utstyret virker. Resten blir liggende å forurense jord, luft og vann, eller det blir brent under åpen himmel. Disse bålene lager helsefarlig røyk og etterlater store mengder miljøgifter.

Kina og India importerer brukt utstyr for å få tak i metaller til sin egen stadig økende industri, men gjenvinningsmetodene er høyst uformelle, helsefarlige og ineffektive.

Mistenker ulovlig eksport

I Norge blir avdankede datamaskiner, fjernsynsapparater og lignende sendt videre til spesialhåndtering og gjenvinning for at miljøgiftene ikke skal slippe ut i naturen og forurense miljøet.

Men heller ikke her hjemme er miljøstien helt ren.

Mellom 15 og 25 prosent av det giftige avfallet i Norge er dte ingen som vet hvor blir av. Mistanken er at noe av dette eksporteres ulovlig til fattige land i Afrika og Asia.

- Primært mistenker vi at det blir eksportert en del ut av landet via internasjonale brokere som ikke blir registrert i noe organ, sier Trond Lohre i Eurovironement A/S.

Slipper å betale

Greenpeace mener det er stor sannsynlighet for at enkelte importører, forhandlere eller produsenter selger avfall ut av landet istedenfor å betale for at det blir sortert forsvarlig.

Eksport av giftig avfall fra rike til fattige land er forbudt ifølge Basekonvensjonen som er vedtatt av FN.

De fleste land i Europa har ratifisert avtalen, men ikke USA.

Organisasjonen BAN ( Basel Action Network) har i flere år jobbet med oppfølging av Baselkonvensjonen og dokumentasjon over hvordan den blir håndhevet. NRK har fått tilgang på organisasjonens dokumentasjonsfilmer fra Afrika og Asia.

Se programmet Søppelberget på NRK 2 i kveld kl 21.25.

AKTUELT NÅ