Bakgrunnen for vurderingen er en klage fra samen og kulturforkjemperen Arne Nilsen Anthi i Alta. Han mener dagens Joika-kaker er et overgrep mot samisk kultur og en hån mot reinkjøttet.
Det er nok reinsdyrkjøtt i Joika-kakene, mener Næringsmiddeltilsynet i Namdal.
- Det er som å male opp en hest, kaste oppi en bit elg og selge det som elgkaker, uttalte han til Nationen. Næringsmiddeltilsynet har nå vurdert Anthis klage for å finne ut om det er villedende å kalle Joika-kaker for reinsdyr i viltsaus. Og konklusjonen er klar:
Varebetegnelsen reinsdyr i viltsaus kan ikke anses som villedende for forbruker. Imidlertid mener tilsynet at det vil være en nyttig veiledning for forbrukerne om mengden storfekjøtt og fårekjøtt også ble angitt i varebetegnelsen.
Joika-kakene, som er tidenes hermetikksuksess i Norge, med et salg på nesten to millioner bokser i året, har et reinsdyrinnhold på 21 prosent. Men det er bare 50 prosent kaker i boksene, resten er viltsaus. Dermed inneholder en boks Joika-kaker kun 10,5 prosent eller 84 gram reinsdyr.
Joikaboksen inneholder 55,5 gram storfekjøtt og 28
gram fårekjøtt. I tillegg tilsetter produsenten Trønder-Mat en slump fiskefett i sausen.