Hopp til innhold

Siste Urix for Bjørn Hansen

Utenriksveteranen sier "Urix er slutt, følg med og takk for nå" for aller siste gang i kveld. Nesten 200.000 seere har fulgt ham den siste tiden.

Programmet kom på lufta første gang i september 2002. Det første innslaget hadde temaet "Ett år etter 11. september".

Siden har Hansen hver fredag og senere hver torsdag kveld invitert den trofaste, og etterhvert økende seerskaren, til dypdykk i utenrikspolitikkens hendelser og maktspill. Han har trukket opp linjene på en slik måte at folk flest fikk en bedre forståelse av verden omkring.

50 år som journalist

Hansen ble født i Tromsø i 1941. Han startet sin karriere som journalist allerede som 18-åring.

- Jeg har vært journalist i 50 år, jubileum i dag tror jeg faktisk, sier Hansen.

På de 50 årene har det skjedd litt i verdensbildet.

- Den høsten jeg begynte døde Kong Håkon, vi ga ut ekstrabilag i Nordlys hvor jeg jobbet, senere ble Sputnik sendt opp. Jeg skjønte at nå innleder vi en helt ny periode både nasjonalt og internasjonalt, sier Hansen.

Til NRK kom han i 1978, det gjør at han i år har vært 29 år i kringkastningens tjeneste. Han har vært en erfaren nyhetsoppleser og har vært på CNN ved flere anledninger.

Før tiden i NRK har han jobbet i Arbeiderbladet, blant annet i London i mange år, og før det Nordlys.

Hemmelig program

Urix er ikke blitt tildelt den mest gunstige sendetidspunktet. Torsdag kveld klokken 23.20 sendes programmet på NRK1. Bjørn Hansen sa til Nitimen i morges at han ofte har lurt på hvorfor programmet er plassert på et så "hemmelig tidspunkt".

- Jeg har prøvd å få det på en litt mer folkelig sendetid. Men det er jo Kringkaster som bestemmer det. Men vi har jo originalen som går 19.30 på NRK2, sier Hansen.

Den avtroppende programlederen tror vi trenger programmer som Urix.

- Vi trenger disse opplysningene kollektivt som samfunn, vi trenger å vite om verden omkring oss. Den slår inn over oss hele tiden. Jeg var senest i går i Tromsø og når du går gjennom sikkerhets-kontrollen på en flyplass så er det av med skoene, av med jakka. Dette er den nye verdenen. Det internasjonale berører vår hverdag på en måte som det aldri gjorde før, sier Hansen.

Tross det sterke engasjementet for programmet, gir han seg.

- Jeg har holdt på i fem år med dette og det er best å gi seg mens leken er god. Jeg vil ikke at det skal gro verken mose eller tang og tare på meg, sier Hansen.

Mange gode minner

Bjørn Hansen har fantastisk mange gode minner fra perioden i Urix. Han ble bedt om å lage dette programmet av daværende nyhetsredaktør Anne Aasheim. Det skulle være et utenriksprogram for ungdom og da valgte hun den eldste i utenriksredaksjonen...

- Jeg sa at dette er bare tull, jeg kan ikke være noen ungdomsprogramleder i min alder. Njaa, sa hun og mente jeg kunne jazze meg litt opp. Jeg sa ok, jeg kan lage programmet på én betingelse og det er at det skal lages på vanlige journalistiske premisser. Det har vi gjort og det har vært en veldig fin tid, fem interessante år, sier han og legger til at det har vært mye jobbing for å få dette i hop.

- Vi har ikke hatt så mye ressurser. Men vi har hatt anledning til å være innom alle verdensdeler. Vi har tatt opp ulike problemer med et veldig vidt perspektiv, alt fra konflikter til klimaendringer og den enkle hverdag for folk rundt i verden, sier Hansen.

Redaksjonen har lagt vekt på to ting: Vi skal være nyhetsorientert og i tillegg skal vi ha analyse og fortelle sammenhengen i det som skjer."

Bjørn Hansen

Populær på facebook

Programlederen har også den senere tid fått opptil flere fanklubber på Internett. Og skaren av fans er oppriktig lei seg over at han nå slutter.

"Bjørn Hansen er en bauta i norsk aktualitetsutenriks-politiskreportasjeformidling!" heter det på siden til den ene fanklubben.

Redaksjonen kaller Hansens og sesongens siste program for en Urix spesial. Fire korrespondenter skal være med direkte inne og disse har også sin siste opptreden i Urix, siden de alle slutter sine engasjement nå: Jan Espen Kruse i Washington, Arne Egil Tønseth i Moskva, Philip Lote i Beijing og Odd Karsten i Midtøsten.

Se video: Morsomme klipp: Kloning av Bjørn Hansen

Les også: Urix med egen fanklubb

Se video: Første Urix fra 6. september 2002.

Se video:

AKTUELT NÅ