Hopp til innhold

Mann kvalt under pågripelse

I oktober 2004 kvalte politiet i Oslo en 44 år gammel svensk mann under en pågripelse. Saken ble aldri gjort kjent for offentligheten.

Politi
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det var 8. oktober 2004 at politiet pågrep 44 år gamle Robert Michael Aconcha-Kohn inne på Ansgar hotell i Oslo, skriver Dagsavisen. Årsaken skal ha vært at han laget bråk.

Politiet satte på mannen håndjern, bandt bena hans sammen med et belte samt dekket til ansiktet med en tett anorakkhette, som ble snørt til rundt hodet. 

Deretter ble Aconcha-Kohn fraktet til legevakten for psykatrisk behandling.

Blå i ansiktet

Da hetta ble fjernet på legevakten 16 minutter senere, var 44-åringen blå i ansiktet og hadde sluttet å puste. Han ble senere erklært død.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff reagerer sterkt når han får høre om saken.

- Jeg reagerer med vemmelse og vantro. Det er helt ufattelig at sånne ting skjer. Og man kan jo undres på hvor man finner disse polititjenestemennene, som setter en anorakkhette over vedkommendes hode og snører til. En unge på tre - fire år vet at det er livsfarlig. Og ikke blir de straffeforfulgt. Det er helt utrolig, sier han.

Ble holdt hemmelig

Saken ble aldri offentlig kjent, selv om den har vært behandlet av daværende SEFO, Oslo statsadvokatembeter og Riksadvokaten.

Sefo og Oslos statsadvokatembeter gikk inn for å henlegge saken, men etter at foreldrene til 44-åringen klaget på avgjørelsen, ila Riksadvokaten politiet en bot på 50 000 kroner. De konkluderte med at det hadde blitt utvist grov uforstand i tjenesten, men likevel ble ingen av tjenestemennene straffet.

Politiet beklager

Nå legger Oslo-politiet seg flate.

- Både politidistriktet og de involverte polititjenestemennene beklager dypt det tragiske utfallet denne saken fikk, sier visepolitimester Roger Andresen.

Han sier Oslo-politiet nå har endret rutiner ved pågripelser.

- Det vi umiddelbart gjorde da vi fikk obduksjonen til politidistriktet, var å sende ut klargjøring og innskjerping av hvorledes vi håndterer psykiatriske pasienter, blant annet ved at vi alltid må kunne se ansiktet til vedkommende under transport, sier han.

Hører hjemme i det offentlige rom

Tor Erling Staff har vært bistandsadvokat i flere politivoldssaker. Han er opprørt over at en så alvorlig sak som dødsfall under pågripelse ikke har blitt gjort offentlig kjent.

- Jeg synes det gir en meget ubehagelig følelse. Det er klart at en sak av denne art hører hjemme i det offentlige rom, sier han.

Dette er den fjerde saken siden 1990 der mennesker er blitt kvalt og drept under pågripelse.

Hør hele intervjuet med Tor Erling Staff her .

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger