Hopp til innhold

Sykehus uforberedt på eldrebølgen

De færreste sykehus er godt nok forberedt på å ta i mot eldrebølgen når den setter inn for fullt om 15 til 20 år.

Hjelpepleiere
Foto: NRK

Det viser beregninger fra SINTEF Helse.

I 2025 vil Norge trenge 3600 flere sykehussenger, hvis vi fortsetter å bruke sykehusene på samme måte som nå, og dette er like mange som de fem største sykehusene har i dag.

Det sier seniorforsker ved SINTEF Helse, Stein Petersen, til NRK.

Seniorforskeren tror heller ikke det er mulig å løse problemet ved bare å bygge ut kapasiteten ved sykehusene, men etterlyser en helhetlig strategi fra myndighetene for å møte problemet når det kommer.

Og Petersen får støtte fra professor i aldringskunnskap ved høgskolen i Gjøvik, Tor Inge Romøren.

 - Sykehusene må snart skjønne at gamle mennesker allerede i dag er den største brukergruppen, og at dette bare vil øke i fremtiden, sier han.

Dobbelt så mange eldre i 2015

De nærmeste årene vil antall eldre flate ut - før det kommer en "boom" relativt brått på.

Problemstillingen er derfor ikke påtrengende i helseplaner som er lagt fram mot år 2010.

Men fra 2015 begynner det, og vil deretter bare øke i omfang. I 2015 er det snakk om dobbelt så mange eldre som i dag, viser utregninger basert på folketallsprognosene til Statistisk sentralbyrå.

En annen ting som kommer til å skje, er at alderssammensetningen i gruppen over 67 vil endre seg.

I dag er de fleste "unge eldre" (under 80 år), mens i 2025 vil få like mange  "gamle" som "unge" eldre, det vil si mange flere av de eldste, som også er storforbrukere av helsetjenester.

HØR: - Vi merker at de er sykere

Samarbeid mellom sykehus og sykehjem

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (Krf) mener løsningen ligger i å styrke samarbeidet mellom sykehusene og sykehjemmene.

- Vi er nødt til å få en ordning der vi får enda bedre kvalifisert personale på sykehjemmene, flere faste legestillinger og større samarbeid mellom sykehus og sykehjem, slik at de eldre kan være på sykehjemmet og få behandling der. Sykehjemmene må altså settes i stand til å ta vare på de sykeste eldre.

AKTUELT NÅ