Hopp til innhold

Professor tror Krekar-vedtaket vil bli opphevet av retten

Oslopolitiet har blitt satt i en utrolig vanskelig situasjon, og det har ført til en ufattelig dårlig saksbehandling av Krekar-vedtaket, mener professor i privatrett Mads Andenæs.

Mads Andenæs

Jussprofessor Mads Andenæs slakter politiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar.

Foto: UiO

Vedtak Krekar

Dette er vedtaket oslopolitiet har fattet om tvangsflyttingen av Krekar.

Foto: Oslo Politidistrikt

– Du har en god sak her. Du kan bare møte opp i retten og vise til at vedtaket er veldig knapt, sa professor Andenæs til Krekars advokat Brynjar Meling da de møttes i Dagsnytt 18 i kveld.

Jusprofessoren har lest oslopolitiets vedtak om å tvangsflytte Krekar til tettstedet Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

– Et slikt vedtak må være vurdert forholdsmessig, altså at man i hvert enkelt tilfelle vurderer om det er nødvendig. Men her har politiet havnet i en tvangssituasjon hvor de har måttet fatte vedtaket og ikke har kunnet gi en begrunnelse, mener Andenæs.

Ikke dumme

Han understreker at han ikke kritiserer politiet, men retter fingeren mot politikerne som har forfattet instruksen.

– De som har skrevet dette er ikke dumme eller dårlige jurister, men det er nesten ufattelig dårlig saksbehandling. Det har å gjøre med den politiske ledelsen og ansvaret, sier Andenæs.

Han mener at siden justisministeren har gitt uttrykk for at instruksen er myntet på Krekar, har det ikke vært rom for en individuell vurdering slik loven krever.

– Regjeringen skal ikke gripe inn i enkeltsaker, og her hevder de at de ikke har gjort det. De sier at instruksen skal gi en hovedregel, men hovedregelen sier at det skal være bestemt oppholdssted og meldeplikt, og loven sier at det skal vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier professoren.

– Forferdelig vanskelig å forsvare

Advokat Brynjar Meling har varslet at hans klient vil bringe vedtaket inn for retten.

– Statens jurister vil få en forferdelig vanskelig jobb med å forsvare dette. Det er veldig vanskelig å tro at dette blir opprettholdt, sier Andenæs og legger til:

– Loven sier at justisministeren ikke skal bestemme hva som skal skje med Krekar. Det skjer i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Norge er en rettsstat og slik har vi det ikke her.

Verken oslopolitiet, Anders Anundsen eller Siv Jensen ønsket å møte Andenæs og Meling til debatt.

AKTUELT NÅ