Hopp til innhold

– Bra om det blir lettere å nedbemanne

Midlertidige ansettelser kommer godt med i usikre tider, mener Bedriftsforbundet. – Å tilsette mennesker på fast basis er en risiko for mange småbedrifter.

Lars Erik Sletner sitter foran pc-en på kontoret sitt

STØTTER: Administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Lars Erik Sletner, tror økt adgang til midlertidige ansettelser er rett medisin i dagens økonomi.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Onsdag holdes en ti timer lang maratonhøring i Stortinget om regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Lars Erik Sletner, håper regjeringen får de folkevalgte med seg på forslaget om å gjøre det lettere å ansette folk på midlertidig basis.

– Hvis man mister en ordre i en småbedrift, så er det viktig at man ikke sitter med en fast ansettelse i mange måneder etterpå. Da kan bedriften i verste fall gå konkurs. Derfor er det svært viktig at man kan nedbemanne i henhold til etterspørselen, sier han til NRK.

Eriksson: – Får en fot innenfor

Også Vibeke Hammer Madsen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke mener midlertidige ansettelser er ekstra viktig i tøffere økonomiske tider.

– Ved omstillinger, nyetableringer og endringer kan virksomhetene være forsiktige med å ansette fast. Da vil en midlertidig ansettelse være en god løsning for bedriftene, og for Norge, sier hun.

Vibeke Hammer Madsen

– Virke er mest opptatt av virksomhetens behov, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen.

Foto: Virke

I lovforslaget viser regjeringen til næringslivets behov for fleksibilitet. Men for statsråden er det viktigste argumentet at økt adgang til midlertidige ansettelser vil gjøre at arbeidsgivere lettere tar sjansen på å ansette folk som i dag av ulike grunner sliter med å få seg arbeid.

– Hvis jeg må velge én av de to, så er det viktigste for meg å skape den arenaen som gjør det enklere for dem, som i dag står med begge beina utenfor arbeidslivet, å få en fot innenfor, sier Robert Eriksson (Frp) til NRK.

– Kravene er de samme

Både Virke og Bedriftsforbundet tror en oppmykning av reglene kan føre til at flere «på utsiden» får prøvd seg. Men det viktigste for dem er at midlertidige ansettelser gjør at bedriftene kan se an om de har råd og behov for en fast stilling.

– Det viktige for en leder er å ansette rett person. Og derfor vil de samme kravene ligge til grunn. Men dersom bedriftene er usikre på kandidaten, kan de teste ut vedkommende i en midlertidig stilling, ikke minst for å se om man har behovet i tøffe tider, sier Madsen.

– Det å ansette mennesker på fast basis er en risiko for mange småbedrifter fordi etterspørselen i markedene varierer etter konjunkturene. Derfor er det veldig viktig at det blir lettere å nedbemanne, sier Sletner.

AKTUELT NÅ